Almás pite egyenesen a fáról

almás pite az Emlékek Íze konyhájábólSzeptember végén az almaérés idején értünk haza Spanyolországból Magyarországra. A termés egy része sajnos már a földön feküdt vagy folyamatosan potyogott. A lakásban még a rászáradt festékpöttyöket kapartuk az ablakokról, a padlóról, a cserépkályha ajtaját javítani kellett, a konvektor elromlott, mosogépünk még nem volt. Így amellett, hogy százfelé próbáltunk szaladni, minden nap összeszedtünk annyi almát, amennyit csak tudtunk. Valamiféle ősi ösztön hajtott, hogy ne hagyjunk kárba veszni bármit, amit fa vagy föld ad. Rekeszek után vadásztam és béleltem ki újságpapírral, majd pakoltam egymásra. Egyikben golden, a másikban téli pogácsa alma és jonatán. Az öreg pincében lett volna a helyük, de az még meszelésre vár, így a nyári konyhába kerültek a három diófánk több kosárnyi termésével együtt.
Azóta 5 hónap telt el és mi lassan ismerkedünk az új otthonunkkal, egyre több szomszéddal elegyedünk beszélgetésbe, kezdjük megismerni a falu kutyáit és már a polgárőr is messziről integet. Eközben szépen fogyogatnak az almák a rekeszekből. Ákinak a bútorcipelésben nyújtott felejthetetlen segítségét köszöntük meg almával, mivel kiderült, hogy imádja, legyen az zöld, sárga, vagy piros. A nagymamám és anyáink kamráiba is jutott belőle és a karácsonyi ajándék részeként is több kilónyi került lelkesen befogadó konyhákba. Reggelire sárgarépával és naranccsal kevert almalevet iszunk és bár megcsappant a rekeszek száma, de még mindig van belőle bőven. A zöld színű golden most már szépen besárgult és mivel azokat a fáról szedtük, hibátlanok. A jonatán és a téli pogácsa itt-ott barnul, ezért rendszeresen át kell válogatni, a hibásakat félretenni, felhasználni. Új, de mégis a zsigereinkben ismerős feladatok ezek, mint ahogy az is, amikor az almát szépen lereszelem, egy kis fahéjjal és citromlével megbolondítom és omlós gyúrt tésztába töltöm. Mami öreg, feketére sötétedett fém tepsijében világos aranybarnára pirul és csak arra vár, hogy egy kis porcukorral megszórjam és kockákra vágjam. Először persze körbevágom a szélét, mert így lesz igazán szép, illetve így lehet szakácsként megállni, hogy ne egyen meg az ember két három szemet úgy rögtön, melegében.
Miért is jó itthon lenni és nem bárhol máshol a világon? Mert felszedtem az almát a saját almafáink alól, rekeszekbe raktam, lereszeltem, megsütöttem, és megosztottam. Veletek.

Almás pite Anyu receptje szerint
Hozzávalók:
400 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g cukor
1 ek. tejföl
2 tojássárgája
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
1000 g alma
100 g cukor
1 csg. vaníliás cukor
egy citrom leve, ízlés szerint őrölt fahéj

Az almát meghámozom, kimagozom és almareszelőn lereszelem. A cukorral felfőzöm, amíg egy kicsit összeesik és a cukor elolvad, majd  fahéjjal és a citromlével ízesítem. A tölteléket hagyom kihűlni. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A vajat apró darabokra vágom vagy lereszelem, elmorzsolom a liszttel és hozzágyúrom a többi hozzávalót. A tésztát egy kisebb és egy kicsit nagyobb részre osztom, az utóbbi lesz az alja. Egy 22x 35 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a nagyobbik tésztát kinyújtva belefektetem. Megszurkálom egy villával, majd ráhalmozom az almatölteléket. Kinyújtom a másik tésztadarabot is, betakarom vele a tölteléket, azt is megszurkálom és a sütőben aranybarnára sütöm.almás pite az Emlékek Íze konyhájából almás pite az Emlékek Íze konyhájából almás pite az Emlékek Íze konyhájából

RELATED POSTS

8 hozzászólás

  1. Avatar
    Válasz

    Petróczy Judit

    2016-03-10

    …és az a kedves (nem ám szilikon )tepsi … meg azok a villák , olyan szívmelengetők

    • Neubauer Judit
      Válasz

      Judit Neubauer

      2016-03-10

      Drága Judit, nagyon köszönöm, pontosan azt szerettem volna…ha olyan szívet melengető lenne! 🙂

  2. Avatar
    Válasz

    Jampika

    2016-03-10

    Kedves Judit! A töltelékből a nedvességet ki kell nyomkodni?

    • Neubauer Judit
      Válasz

      Judit Neubauer

      2016-03-10

      Kedves Jampika! Nem kell kinyomkodni, úgy lesz csak igazán finom! Persze függ az almától, hogy épp mennyi nedvességtartalma van és abból főzés közben is párolog. Ha úgy látod, hogy a főzés után marad alatta folyadék, akkor azt öntsd le róla és mehet is a tésztára. Remélem, hogy ízleni fog! 🙂

  3. Avatar
    Válasz

    Jampika

    2016-03-11

    Isteni finom lett! És tényleg elég volt leönteni róla a felesleges levet:) Viszont mivel a tepsiméretet nem tudtam az enyémhez kevés lett a tészta, így a teteje csak 3/4 részben fedte le. De a “meztelen” rész is nagyon finom volt:)
    Köszönjük a receptet!

    • Neubauer Judit
      Válasz

      Judit Neubauer

      2016-03-13

      Jaj, de örülök, hogy ízlett! 🙂 Nagyon köszönöm, hogy visszajeleztél és ezáltal felhívtad a figyelmemet arra, hogy kihagytam a tepsiméretet a receptből! Rögtön pótolom is, de egyébként 22×35 cm a belső mérete. 🙂

  4. Avatar
    Válasz

    Zsuzsi

    2017-07-01

    Judit!
    Ez isteni!
    Ezer hála a receptért! Mintha csak mamim kertjében ültem volna, mikor megettem….igazi “emlékíz” !
    Zsuzsi

    • Neubauer Judit
      Válasz

      Neubauer Judit

      2017-07-31

      Kedves Zsuzsi! Bocsánat, hogy csak most válaszolok, sajnos a spamek közé landolt a kommented…Ez csodálatos, nagyon szépen köszönöm a visszajelzést, boldog vagyok, hogy igazi emlékíz volt! Judit

LEAVE A COMMENT

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Copyrighted material by Taste of Memories/Emlékek Íze