bodzaszörp az Emlékek Íze konyhájából

Bodzaszörp- variációk egy témára

bodzaszörp az Emlékek Íze konyhájábólMár régóta vártam a pillanatra, és most elérkezett: a bodzabokraink végre virágozni kezdtek. Olyannyira készültem erre a pillanatra, hogy már egy éve Spanyolországban elkezdtem gyűjteni az üvegeket a bodzaszörphöz, mert a bio tej palackját, amit a málagai piacon vettem, pont alkalmasnak találtam erre a célra. Szóval gondolhatjátok, hogy mennyire szeretem a bodzaszörpöt, illetve mennyire vagyok fanatikus, ha képes vagyok üres üvegeket 3000 kilométeren keresztül utaztatni.
Ehhez a csodálatos, virágos, savanykás-édes italhoz számos élmény köt.
Gyerekkorunkban Anyuval az erdőket jártuk és több zacskónyi virággal tértünk haza, hogy aztán két nap érés után végre belekortyolhassunk az év első bodzaszörpjébe. Christine francia barátnőmnek egyszer vittem ajándékba, aki szintén szerelembe esett ezzel az itallal, különösen azért, mert szerinte elmúlasztotta időnként rátörő esti köhögőrohamait.bodzaszörp az Emlékek Íze konyhájából
Melcsi barátnőmmel is a bodzaszörp erősítette meg a barátságunkat, vagyis igazából a megerjedt változata. Annak idején a Bistro 181-ben, a kis bisztrómban készítettem szörpöt, mikor szezonja volt, de egyik alkalommal túl meleg volt a konyhában, minek köszönhetően a szörp megforrt és pezsgő lett belőle. “Így is jó!” felkiáltással palackot bontottunk és eliszogattunk egyik este zárás után.bodzaszörp az Emlékek Íze konyhájából
Mami receptjét, amit gyerekkorunkban készítettünk, nem lehetett sokáig eltartani, csak a hűtőben, így aztán ki kellett élvezni minden pillanatát. Később Anyu talált egy másik receptet, aminek köszönhetően egész télre való mennyiséget készített és az mindig kitartott a következő szezonig. Viszont ez a recept tartósítószert tartalmaz, ami számomra nem igazán szimpatikus, mert szeretnék kerülni minden mesterséges anyagot, már amennyiben lehetséges. Anyu szerint megforr, ha nem rakok hozzá nátrium-benzoátot. A régi nyolcvan-százéves receptkönyveimben nyomát se találom bodzaszörpnek, vagy nem készítettek, vagy annyira egyszerűnek gondolták, hogy feleslegesnek tartották leírni. Kicsit utánaolvasva a témának, találok egy megoldást, ami tartósítószer nélkül is eláll, viszont ezen a blogon csak olyan receptet találtok, ami működőképes, és bevált és ez utóbbit most fogom kipróbálni először.
Tehát három bodzaszörp receptet osztok meg Veletek és egy kis csapatmunkára invitállak Benneteket. Ha van más tapasztalat, ötlet, osszátok meg velem kommentben és majd beszélgetünk az eredményekről. Mindenesetre most három variáció készül a konyhámban. Egy, röviden eltartható, egy tartósítószerrel, egy eltartható, de tartósítószermentes változat. Az üvegeket gondosan megcimkézem, és beszámolok majd a későbbiekben a tapasztalatokról.
Ha pedig megforr, akkor az “Így is jó” felkiáltással élve, pezsgőzünk belőle egyet.
Írjatok, meséljetek, várlak Titeket!

Bodzaszörp azonnali fogyasztásra (néhány hétig hűtőben eltartható)
Hozzávalók:
5000 ml víz
7-8 fej bodza
600 g cukor
2 db kezeletlen citrom felszeletelve
20 g citromsav

A vízben feloldom a cukrot és a citromsavat, hozzáadom a citromkarikákat és a megmosott bodzavirágokat, majd két napig állni hagyom hűvös helyen. Utána leszűröm és a hűtőben tárolom, amíg el nem fogy, ami elég gyorsan megtörténik… Nem kell higítani!

Bodzaszörp télre tartósítószerrel
Hozzávalók:

40-60 fej bodza
8000 g cukor
4500 ml víz
150 g citromsav
2 csapott tk. Na-benzoát
10 db kezeletlen citrom kifacsart leve és a citromok

Egy nagy edényre lesz szükségem. A vízben feloldom a cukrot, a citromsavat, a Na-benzoátot, majd hozzáadom a citromok levét, a kifacsart fél citromokat felszeletelve és a virágfejeket. Három napig hagyom állni, majd leszűröm és alaposan kimosott palackokba töltöm és lezárom. Egy kétdecis pohárba körülbelül ujjnyi bodzaszörpöt öntök, arra csepegetetek egy kis friss citromlevet (elhagyható) és felöntöm vízzel vagy szódával.

Bodzaszörp télre tartósítószer nélkül- recept tesztelés alatt
Hozzávalók:

40-60 fej bodza
8000 g cukor
4500 ml víz
150 g citromsav
10 db kezeletlen citrom kifacsart leve és a citromok

A vízbe öntöm a citromok levét és hozzáadom a citromokat és a bodzavirágokat, majd két napig állni hagyom hűvös helyen. Leszűröm és összefőzöm a citromsavval és a cukorral. Alaposan tisztára mosott palackba töltöm és légmentesen lezárom.bodzaszörp az Emlékek Íze konyhájából bodzaszörp az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

4 hozzászólás

  1. Válasz

    Judit

    2018-05-15

    Kedves Judit!

    Újra itt a bodza szezon! Érdeklődnék, hogy milyen lett a 3. változat. Pezsgős fogyasztású, vagy hagyományos bodzaszörp?
    Üdv, Judit

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2018-05-15

      Kedves Judit! Bizony, bizony, már újra itt a bodzaszezon, épp ma nézegettem a bokrainkat, hogy tele van virággal… Eszembe is jutott ez a bejegyzés, és hogy frissítenem kellene a tapasztalatoknak megfelelően, így különösen köszönöm a kérdésedet. 🙂 A harmadik variáció sajnos nekem nem sikerült, egy vékony penészréteg képződött a tetején, ami lehetséges, hogy azért történt, mert nem volt elég hűvös ott, ahol érleltem. Emiatt az első két variációt ajánlanám addig, amíg tovább tudok kísérletezni a tartósítószermentes változattal. Mivel a kis házunkba (vissza)költözés előkészületeivel van tele most minden gondolatom és lefoglalva az időm ?, ezért idén lehet, hogy nálam is marad a jól bevált recept és jövőre jöhetnek a kísérletek, már az új konyhában. Addig is remélem, van kedved kipróbálni a másik kettőt, ami viszont tökéletesen működik! Jó szörpözést kívánok! Judit

  2. Válasz

    Judit Nagy

    2020-04-26

    Szia Judit,
    a bodzaszörp a jelek szerint a Juditok témája… 🙂
    jönnek mifelénk az első bodzavirágok… van esetleg új tapasztalatod tartósítószermentes, télire is elrakható verzióhoz? esetleg dunsztolva? nekem eddig csak a tartósítószeres szörpök álltak el sokáig (kivéve, amikor karácsonyig elfogytak)…
    Köszönöm előre is a magam és a bodzaszörpöt literszám fogyasztó gyermekeim nevében is!
    Judit

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2020-04-27

      Kedves Judit!
      :)) Nálatok már virágzik a bodza? Nálunk itt a Bakonyban még egy kicsit várni kell. 🙂 Igen, próbálkoztam tavaly egy új recepttel, és teszteltem, hogy vajon eláll-e a télen, de tökéletesen bevált. Úgy korrekt, ha belinkelem a receptet, mert nem saját fejlesztés. A családom meglepett tavaly egy befőzőautomatával, az ő receptjüket használtam: https://befozoautomata.hu/oldalak/Bodzaszorp-telire/ Azért biztos, ami biztos elraktam a régi tartósítószeres változatból is, de végül semmi probléma nem volt az új recepttel. Biztos vagyok benne, hogy gép nélkül, dunsztban is ugyanúgy működik, a lényeg a hőkezelés, de kétségkívül a géppel nagyon kényelmes. Én ezek után elbúcsúzom a tartósítószertől, különösen mert mi is literszám fogyasztók vagyunk. :))) Judit

Leave a Reply to Neubauer Judit / Cancel Reply

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba