cseresznyeszilvás és barackos gombóc az Emlékek Íze konyhájából

Mi érik éppen, avagy cseresznyeszilvás és sárgabarackos gombóc

cseresznyeszilvás és barackos gombóc az Emlékek Íze konyhájábólA falusi élet egyik velejárója az, hogy teljesen átalakult a főzéshez való viszonyom. A kérdés nem az lesz, hogy “mit főzzek ma?” és nem is az, hogy “milyen friss áru van a piacon?”. A főzés azzal kezdődik, hogy kimegyek a kertbe, nézelődöm és gondolkozom. Persze a vidéki életünk első évében nem akartuk túlvállalni magunkat, a kicsi konyhakert azért behatárolja a lehetőségeinket, a szántóföldünkön pedig jelenleg a szomszédunk szép gondos sorokban kukoricát termeszt. Ennek ellenére, vagy ezzel együtt is nem lehetetlen vállalkozás az, hogy a természettel összhangban épp azt együk, ami van. A cseresznye és a meggy már letermett, még néhány szemet találok rajta, viszont épp érik a sárgabarack. András, aki a fáinkat gondozta, a legvégén fogott neki a a metszésének, ezért sokat már nem tudott rajta alakítani. Így továbbra is a miénk a falu második legmagasabb sárgabarackfája András becslése szerint, aki gyakorlatlag úgy ismeri a település gyümölcsfáit, mint más a tenyerét. Persze büszkén kihúzhatnánk magunkat mondván, hogy ez aztán nem semmi, de ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a barack természetesen a legmagasabb ágakon van, a három méteres szedőeszközömmel is nehezen érem el, de azért létrára állva, valahogyan megoldom, hogy azt a tíz szem barackot leszedjem, ami megérett. Illetve ami a fán van, mivel idén tavasszal egy hideg éjszakán megfagytak a virágok. Ebből a barackból nem fogunk jóllakni- gondolom- és körbenézek, hátha találok valamit. A kert közepén áll a nem sokra becsült cseresznyeszilva (népi nevén igen sokat sejtetően fosóka, tehát mennyiséggel csak óvatosan), nekem viszont felcsillan a szemem, szedek egy jó maroknyit és bevonulok a konyhába a kincsekkel. barack a fán- Emlékek Íze barack a kertünkből- Emlékek Íze
Cseresznyeszilvás és barackos gombócot főzök. A gombócfőzés bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem ördöngősség és egész hamar el is készül. A leghosszabb időt az veszi igénybe, hogy megfőzzem a krumplit, aztán hagyjam kihűlni. Utána már gyúrhatom, nyújthatom, tölthetem, formázhatom és pottyanthatom a forró vízbe. Már csak egy kis pirított zsemlemorzsa kell és fahéjas porcukor.
Miközben a gombócot esszük, arra gondolok, hogy ez egy kölcsönös folyamat:a kert gondoskodik rólunk, mi pedig gondoskodunk róla. És igazán nincs panaszunk az ellátásra.cseresznyeszilvás és barackos gombóc az Emlékek Íze konyhájából cseresznyeszilvás és barackos gombóc az Emlékek Íze konyhájából

Cseresznyeszilvás és barackos gombóc
(4 főre)
Hozzávalók:
500 g burgonya
150 g liszt
10 g búzadara
1 tojás sárgája
65 g és további 25 g szobahőmérsékletű vaj
1 csipet só
250 g sárgabarack és cseresznyeszilva
250 g zsemlemorzsa, kristálycukor, porcukor, őrölt fahéj

A burgonyát sós vízben megfőzöm, hagyom kihűlni, majd meghámozom és almareszelőn lereszelem. A gyümölcsöt megmosom, a sárgabarackot negyedelem, a szilvát felezem. A vajat elmorzsolom a liszttel, a búzadarával és a sóval, majd hozzadom a burgonyát, a tojást és sima tésztává gyúrom össze. Egy kicsit ragacsosnak tűnik majd, de ha jól meglisztezem a deszkát, akkor könnyedén tudok vele bánni. Fél centi vastagra kinyújtom és 8 cm oldalú négyzetekre vágom fel, nekem 15 ilyen négyzet jött ki ebből a tésztamennyiségből. A mag helyére szórok egy kis kristálycukrot és összefordítom a szilvafeleket és a baracknegyedeket. Összecsípem a tészta négy sarkát és a tenyeremben óvatosan gombócot formálok belőle. Érdemes gyorsan dolgozni, mert a cukorral a gyümölcs levet enged és ilyenkor kilyukadhat a gombóc. Ilyenkor egy picit meglisztezem, az segít, hogy a lyukakat eltüntessem. A 25 g vajat megolvasztom egy fazékban és megpirítom benne a zsemlemorzsát. Vizet forralok, beledobálom a gombócokat (két részletben), megvárom, míg feljönnek a víz tetejére, és két perc után kiszedem őket. Óvatosan megforgatom a zsemlemorzsában, tálaláskor pedig megszórom fahéjas porcukorral. cseresznyeszilvás és barackos gombóc az Emlékek Íze konyhájából cseresznyeszilvás és barackos gombóc az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba