Dán kuglóf- recept csapatmunkában

dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájábólNézem az Anyu által elküldött meglehetősen szűkszavú receptet. Dán kuglófot szeretnék készíteni, gyerekkorom nagy kedvencét. Szerintem sokatoknak nem lesz ismeretlen, ez a recept is szájról-szájra terjedt, de ha valaki meg tudja fejteni, hogy miért éppen dán ez a kuglóf, annak mindenképp jár valamilyen jutalom, legalább egy piros pont. Anyu receptjei is olyanok, mint a Mami receptkönyvében megtalálhatók. Elkészítési leírás egyáltalán nincs, a hozzávalók mértékegysége is némileg nagyvonalú, a csokimáz hozzávalói pedig teljesen hiányoznak. Hívom Anyut és sorolom a kérdéseket. Mennyi citromlé és víz? Mennyi kakaópor? Hogyan készítsem a csokimázat, mennyi csoki kell bele? Igyekszem meggyőzni Anyut, hogy a blogon igazán nem írhatom azt, hogy “hát, érzésre” vagy “úgy gondolóformán”, mint ahogy azzal se segítek sokat az olvasóknak, hogy “belerakom az összes fellelhető maradék csokimikulást”. Abban maradunk, hogy egy körülbelül 15 centis csokimikulás megfelelő, esetleg kiváltható csokinyúllal is. (én azért hozzátenném, hogy erősen javasolnám az étcsokimikuk és nyuszik használatát, így lesz ilyen szép fényes a bevonat)
Szép lassan együtt összeállítjuk a végleges receptet, én pedig kísérleti nyúl jelleggel másnap megsütöm. Lágy, levegős tészta, a csokimáz krémes és fényes. Tökéletes.
Közben a kertben sem pihenünk, legfeljebb csak esténként. Szerencsénkre Erzsi és Sanyi úgy dönt, hogy megmetszik a rozmaringbokrot a kertjükben, ami természetesen a nagymamámtól származó hajtásból nőtt ekkorára. Erzsi elmeséli, hogy a rozmaringot régen a bejárat mellé ültették, mert a hagyomány szerint védelmet nyújt a háznak és lakóinak. Egy halom rozmaringággal térünk haza, amit szépen rendszerezve elrakok további felhasználásra. Egy csokor rozmaring vázába. Egy csokor szárításra. Egy adagnyi levélke előkészítve frissen, főzéshez. Egy csokor bujtatásra, a későbbi fűszernövénykertbe. Egy tő majd a bejárat mellé is kerül, hogy védelmet adjon.rozmaring- Emlékek Íze
A veteményesünkben kibújtak az első retkek, látom már a borsót és a sárgarépa első levélkéit, a hagymára se kell már sokat várni. A meggyfa tele van virággal, a bodzabokor hatalmas én pedig az üvegekre gondolok, amelyek a kamrában sorakozva arra várnak, hogy lekvárok, szörpök kerüljenek bele.
Leszelek még egy szelet kuglófot és kiülök a kedvenc helyemre, a bejárati ajtó előtti lépcsőre. A végére hagyom a legcsokisabb részt, hogy az édes íz sokáig velem maradjon.
Csodálatos nyár igéretével kezdődik ez a tavasz.

Dán kuglóf Anyu receptje és egy közös ötletelés alapján
Hozzávalók:
250 g liszt
10 g sütőpor
250 g cukor
4 db tojás
1 ek. holland kakaópor
100 ml napraforgóolaj
1 kis citrom leve és héja
kevés liszt és vaj a forma kikenéséhez

A csokimázhoz:
50 ml tej
1 púpozott tk. holland kakaópor
30 g vaj
70 g étcsokoládé, vagy egy egy körülbelül 15 cm magas étcsoki nyuszi esetleg megmaradt Mikulás

A sütőt előmelegítem 200 fokosra, egy kuglófformát pedig kivajazok és kilisztezek. A citrom héját lereszelem, a levét kicsavarom és annyi vizet adok hozzá, hogy 100 ml folyadékot kapjak. A liszthez hozzákeverem a sütőport. A tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját robotgéppel habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az olajat, a citrom reszelt héját és felhigított levét. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd lassan a liszttel felváltva a tojássárgás keverékhez adom. A massza körülbelül 1/3-át a kuglófforma aljára öntöm, a maradékhoz hozzákeverem az evőkanál kakaóport és a világos krém tetejére csorgatom. Körülbelül 45 perc alatt készre sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. Miután kivettem, várok egy picit, hogy hűljön, majd deszkára borítom és hagyom, hogy teljesen kihűljön. A csokimázhoz a tejet felforralom, hozzáadom a többi hozzávalót, és addig főzöm, amíg krémes és fényes állagot kapok. Ha nagyon sűrű, adok hozzá még egy kis tejet. Szépen a kuglóf tetejére csorgatom. dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából dán kuglóf az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

4 hozzászólás

  1. Válasz

    Schmidt Imre

    2016-04-21

    Kedves Judit!
    A kuglof olyan finom lehet, mint amilyent az Omáink készítettek … 🙂
    S néhány gondolat a rozmaringról – kötődéseinket figyelembe véve …

    A németek és a svábok életében fontos szerepett játszott és játszik a mai napig a rozmaring. A tisztaságot jelképezi, szerencsét és egészséget hoz, tartották őseink. Éppen ezért minden fontos alkalomkor megjelenik, legyen az születés, esküvő, keresztelő, vagy akár a végső búcsú. Fogarasy-Fetter Mihály könyvében így írt róla:
    „Minden német ismeri a rozmaringot és szereti a szerény, örökzöld növényt, melynek kemény, a fonákján fehér, bársonyos levelei és laza fürtökben lógó halványkék virágai vannak. Balzsamos, üdítő illata a német nép kedvenc virágává tette. A régi időkben gyógyító tulajdonságai miatt is sokat dicsérték. Ma a gyógyításban csak külsőleg használják, mint fájdalomcsillapító és görcsoldó szert.
    Őshazáját nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy melegebb vidékeken található, a nép szinte észre sem veszi és nem is gondozza, úton-útfélen zöldell és nyílik. Nem tudjuk, hogy ez a szép virág a keresztes hadjáratok során került-e a régi német óhazába vagy más úton került oda, biztos azonban, hogy a telepesek hozták az óhazából az új településeikre, és hogy nagy jelentősége mélyen gyökerezik a népi hagyományokban, és hogy németjeink legnépiesebb virága lett, amely a legkisebb virágoskertben is megtalálható. Öreg és fiatal egyaránt nagy becsben tartja. Rozmaring nélkül el sem lehet képzelni az ünnepeket.
    Kereszteléskor, névnapkor, esküvőkor, búcsúkor, mindig fontos szerepet játszik. … A németek életében a bölcsőtől a sírig fontos szerepet játszik. Ezért ugyanúgy, mint az alpesi emberek számára a havasi gyopár, a magyarok számára a tulipán, a németek számára teljes joggal a rozmaring a nemzeti virág.
    Esküvőkor nemcsak a menyasszonyt és a vőlegényt díszítik rozmaring ágacskával, hanem minden vendéget, kicsiket és nagyokat. Csak ezáltal nyeri el az ünnepi ruha a szentségét, csak ez díszíti méltón az ünnep résztvevőit az esküvői menetben. … Keresztelőkön és névnapi ünnepségeken is nagy jelentősége van a rozmaringnak.
    Az előbb elmondottakból kiderül, hogy a rozmaring már őseink körében is nagy megbecsülésnek örvendett, ami a legtöbb német faluban manapság is így van …”

    • Válasz

      Judit Neubauer

      2016-04-24

      Kedves Imre, nagyon köszönöm, hogy ezt megosztotta! Így most már még jobban szeretem a rozmaringot…Remélem, hogy sikerült bújtatni és sok kicsi rozmaringot ültethetek el hamarosan. Múlt hétvégén pont kaptam egy könyvet a hagyományos sváb esküvőről és abban is a rozmaring ott volt a fiú és a lány ruháján, kezében is… nagyon szép hagyomány, ezt ápolni kell és megőrizni. Köszönöm!

  2. Válasz

    Ildiko Egervári

    2020-07-21

    Hoppá, az előbb elment az email pedig még be se fejeztem. Kedves Judit! Most sül a dán kuglófom, izgatottan várom. A megadott cukormennyiséget viszont nem vette fel a 4 tojás sárgája, ezért tettem még hozzá kettőt…
    A napraforgóolajat pedig szőlőmagolajjal helyettesitettem. Az olaj mennyisége 10 ml = 1 cl? Jól számoltam át? Mindig bajban vagyok ezekkel.
    Üdvözlettel

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2020-07-21

      Szia Ildikó, hogy sikerült a kuglóf? Nem tudom, hogy mi lehetett a gond a cukorral és a tojással, mi mindig így csináljuk…? igaz, Bár mostanában próbálok lecsalni egy kicsit a cukor mennyiségéből minden receptnél, igaz, nem sokat….Milyen lett szőlőmagolajjal? Jól számoltál, igen! ? Ui: az első, véletlenül elküldött üzenet nem jött át, csak ez a második! Szép estét! Judit

Leave a Reply to Schmidt Imre / Cancel Reply

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba