kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

A kudarcok fontosságáról 2. rész- kalácsfelfújt

A múltkori bejegyzésben a kudarcok fontosságáról írtam és egy kakaós kalácsról, ami második próbálkozásra már igazi, foszlós, lágy kalács lett. Másnap üzenetet kapok Linditől- akivel nem ismertük egymást egészen két nappal ezelőttig, de Melcsi közös barátnőnk- hogy MÁR megsütötte a kalácsot és elmesélte a tapasztalatait. Miután Lindivel megtárgyaljuk a végedredményt, én pedig végigtáncolom a lakást örömömben, hogy valaki máris kipróbálta a receptet, ránézek az első verziós kalácsomra. Arra a bizonyosra, ami sós is lett, meg tömör is. Mit is kezdjek a sikeres verzióhoz vezető rögös úton rám szégyent hozó példánnyal? Nagymamám jut eszembe, aki mindent újragondol, felhasznál és soha nem dob ki semmit, főleg, ha ilyen értékes alapanyagok vannak benne, mint tojás és vaj.

Készíthetnék belőle máglyarakást, vagy Anyu főzött pudingból és gyümölcsökből összeállított gyors édességét, amit én pityputynak, ő pedig nemes egyszerűséggel trutymónak nevez. Nekem most azonban más jár a fejemben.

Egy évvel ezelőtt, amikor még a kicsi ház annál is kisebb konyhájában tevékenykedtem, maradék kiflikből összedobtam egy angolszász vidéken “bread pudding”-ként ismert ételt. Recept híján egy egyszerű, tejből, tojásból, cukorból és némi lisztből összekevert vaníliamártást öntöttem rá és megszórtam darált mákkal és szederrel, amit a szomszédainktól kaptunk. Nagyon elégedett voltam a spontán létrejött eredménnyel, de persze nem írtam le a pontos arányokat. Úgy döntök, a sós kaláccsal most jött el a kiváló alkalom, hogy az ideális kalácsfelfújt receptjét megalkossam. Alapanyag van bőven. kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Az első adagnál az egy évvel ezelőtti szedres verziót próbálom újrasütni, szeder híján málnával. Nem vagyok teljesen elégedett, de azért a tűzhelynél állva egy fél adagot bekanalazok. Tudok én ennél jobbat is- bíztatom magamat lelkesen- és elkészítem még egyszer, ez utóbbi alkalommal tejszínnel és kétszeres folyadékkal. Az eredmény sajnos nem hozza a várt hatást, túl híg lesz, így szükséges a harmadik adag is. Visszatérek az eredeti verzióhoz, viszont nem teszek bele lisztet, a tejet hagyom kihűlni, mielőtt a tojáshoz keverném, és a kalácsokat hagyom szikkadni 15 percig, hogy erősítsem a pudingos hatást. Csökkentem a sütő hőfokát és növelem a sütési időt. Izgatottan várom a végeredményt.

A kalács széle ropogós lesz, kicsit karamellizálódik a barna cukortól, alatta egy lágyabb szint következik, majd legalul pedig remegős vaníliapuding. Pontosan így képzeltem.

Így ha valaha egyszer véletlenül sós vagy túl tömör lenne a kalács, esetleg valami csoda folytán nem fogy el, akkor nem panaszkodok, nem mentegetőzöm. Csak összedobok egy kalácsfelfújtat az éppen kedvünkre való gyümölccsel, hogy aztán a vaníliaillat belengje a konyhát és még melegen belekanalazzunk.

Ugyan, ki is beszélt itt kudarcról…?kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Kalácsfelfújt

200 g szikkadt kalács vagy briós

500 ml tej

2 tojás

50 g cukor

10 g vaj

1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 mokkáskanál vaníliaesszencia)

80 g fagyasztott (vagy friss) málna vagy bármilyen savanykás gyümölcs

1 evőkanál barna cukor a tetejére

vaj a forma kikenéséhez

A kalácsot 1 cm vastag szeletekre vágom. Egy 13 x 20 x 5 cm-es tűzálló tálat kivajazok, a kalácsszeleteket elrendezem benne.

A tejet felforralom a cukorral és a vajjal, ha a vaj elolvadt, akkor leveszem a tűzhelyről, hozzáadom a vaníliás cukrot és hagyom hűlni. Ha kihűlt, hozzáadom az enyhén felvert tojásokhoz és ráöntöm a kalácsszeletekre. 15 percig állni hagyom, hogy szikkadni tudjon.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Megszórom a kalácsokat a málnával és a barna cukorral és 40-45 perc alatt készre sütöm.kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hukalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

kalácsfelfújt az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba