karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájából

Karácsonyra hangolódunk 3. rész: karácsonyi linzer

karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólAkik régóta ismernek, tudják, hogy számomra elképzelhetetlen a karácsony karácsonyi linzer, vagy ahogy mi hívjuk, karácsonyi süti nélkül. Mivel az Emlékek Íze részben családi receptgyűjtemény is, ezért természetesen az ünnepek közeledtével ezt a kedvencet sem hagyhattam ki.
Amellett, hogy hagyomány, a karácsonyi süti számomra az ünnepi reggeliket is jelenti, talán kissé elitélhető módon, mert valószínűleg felháborító dolog táplálkozástudományilag sütit enni reggelire. A karácsony reggeleket nagyon szeretem. A december 24. utáni néhány napban lelassul a világ, megszűnik a vibrálás még a városokban is. Csak néhány kószáló autót lehet látni az utakon is, akik épp otthonról valamelyik családtaghoz tartanak. Egy kicsit ilyenkor mindannyian megállunk, pihenünk és leginkább eszünk. Nem kell korán kelni, szokásomtól eltérően nem tervezek hosszú teendői listát, mint egy átlagos hétvégi napon. Lehet csak úgy egész egyszerűen: lenni. Ha esik a hó, annak örülünk, ha hideg van, annak, ha pedig süt a nap, akkor annak. Lehet tálcán forró teát és karácsonyi linzert az ágyba vinni és akár ebédig olvasgatva eltölteni az időt a meleg takaróba burkolózva.
Ehhez viszont elengedhetetlen egy dolog. Még pedig az, hogy a most megsütött karácsonyi linzert “bespájzoljam’, ahogy nálunk, sváboknál mondani szokás. Vagyis sütisdobozba rakjam, lezárjam, és egy olyan biztonságos helyre rakjam, ahol senki sem találja meg….

(khm…csak én, mivel cukrászként természetesen feladatom a rendszeres minőségellenőrzés egészen karácsonyig)

Karácsonyi linzer
Hozzávalók:
300 g liszt
250 g vaj vagy margarin
1 tojás
1 mokkáskanál sütőpor
1 csg. vaníliás cukor
100 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

40 g őrölt dió
3 tk. cukor

A vajat vagy margarint lereszelem, elmorzsolom a liszttel és a sütőporral, majd hozzáadom a tojás sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom reszelt héját, a fehérjét a kenéshez félreteszem. Az összegyúrt tésztát fél óráig pihentetem a hűtőben, majd kinyújtom fél centi vastagra, sütiformákkal tetszőleges formákat szúrok ki a tésztából, megkenem tojásfehérjével, cukros dióba forgatom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, kis helyet hagyva közöttük. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm. A megmaradt tésztát összegyúrom és újra kinyújtom. Az első sütést érdemes figyelni, mert sütőtől függően változhat a sütési idő.
Koszorút készíthetek belőle, ha csillagokat vágok ki, tojásfehérjével elcsúsztatva egymáson összeragasztom, majd megkenem a tetejét ismét a fehérjével és megszórom a dióval.karacsonyi_suti-6461karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkaracsonyi_suti-6403 karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájából karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájából karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájából karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájából karácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájábólkarácsonyi linzer az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

2 hozzászólás

  1. Válasz

    Jampika

    2016-12-20

    Szia Judit!mit ronthattam el, ha nem engedelmeskedik a teszta?alig lehet nyujtani ugy ragad pedig mar alaliszteztem. Porcukor helyett sima cukor van benne es 2orat volt hutoben,minden mast a leiras szerint csinaltam.

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2016-12-24

      Szia! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, a spambe került a hozzászólásod, még jó, hogy találkoztatok Melcsivel és szólt, hogy írtál! Én arra gyanakszom, hogy a kristálycukor lehetett a probléma, mivel nagyobb a kristály szemcséje, szerintem kevésbé tudott homogén tésztává összeállni…Kristálycukorral még sose készítettem el, viszont soha nem volt gond még, hogy összeálljon, ezért is gyanús! Melcsi azt mondta, hogy nagyon finom volt a süti, úgyhogy gratulálok, köszönöm, hogy megsütötted és köszönöm a visszajelzést! (Egyébként nálam épp most vár nyújtásra egy adag tészta, kellett egy kis utánpótlást gyártani. :D) Nagyon boldog karácsonyt Nektek! Judit

Leave a Reply to Jampika / Cancel Reply

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba