gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából

Mindenszentek és gesztenyepüré

gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájábólA Mindenszentek és a Halottak Napja nálunk nem múlhat el gesztenyepüré nélkül. Talán szokatlanul hangzik ez a párosítás, bár talán érthető is, hogy ilyenkor miért van szükség arra, hogy az ember egy kis édességgel felmelegítse a szívét. Gyerekként a veszteséget nagyon nehezen tudtam feldolgozni, különösen imádott nagypapámét, aki miatt mindig egyre nehezedő szívvel és leszegett fejjel bandukoltam a családom mellett, amíg el nem érkeztünk a sírjához. A testvérem nehezen viselte, ha szomorúnak látott, így egyik évben váratlanul úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy ismét magával ragadjon a mélabú. Karon fogott, a lépéseinket egymáshoz igazítottuk és a szüleink előtt néhány lépéssel haladtunk végig a megszokott útvonalon. Vicces történeteket mesélt és cukkolt, egészen addig, amíg hangosan nem kezdtem nevetni, ami persze felháborító viselkedés egy temetőben és jó néhány rosszalló tekintetet bezsebeltünk érte. Meglepő módon még a szüleink is -akik szigorúan az illedelmességre neveltek minket- elnézték nekünk a huncutkodást, gondolom, megkönnyebbültek, hogy az üveges tekintetű hallgatásomat megtörte valami.gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából
A nővérem találta ki, hogy készítsünk gesztenyepürét, ha hazaértünk, talán biztos akart lenni benne, hogy otthon se állok neki szomorkodni. Az édes gesztenyepüré a frissen felvert tejszínnel annyira jól tudott esni azután, hogy átfáztunk attól a hideg, metsző széltől, ami a város szélén levő temetőben annyira kegyetlenül tud fújni. Azóta ez hagyománnyá vált nálunk, közben pedig Edinek hála, én is változtam. Már nem bandukolok leszegett fejjel egyre nehezedő szívvel, bár a papám sírján már két név szerepel. Emlékezem, és gondolatban mesélek. Nekik. Hogy milyen szép most a táj. És hogy ha hazamegyünk, gesztenyepürét fogunk készíteni. És hogy milyen jó egymásba karolni a testvéremmel és az, hogy már Áron is itt van velem. Áron, aki tavaly hajlandó volt arra az őrültségre, hogy késő este útra keljünk, mert úgy éreztem, hogy muszáj lefényképeznem azt a csodát, ahogy a bakonyi hegyek tövében fekvő kis falunk temetőjében égnek a gyertyák. Mindenszentek
Idén úgy döntök, hogy még különlegesebbé teszem az ünnepet, házi gesztenyemasszát készítek. Meglehetősen macerás megpucolni a gesztenyét, de az íz mindenért kárpótol, akár teszek hozzá egy kis rumot, vagy hagyom, hogy az íze önmagában érvényesüljön. Az emlékezés is benne van, előkerül Mami húsdarálója és burgonyatörője, így egy kicsit ő is ott van velem, ahogy ledarálom a gesztenyét, összekeverem a cukorsziruppal, majd a burgonyatörőn áttört masszát a poharakba rendezem.gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából

Gesztenyepüré házilag
Hozzávalók:
1000 g gesztenye
200 g cukor
30 ml víz (vagy részben rum)
1/2 vaníliarúd
400 ml tejszín
4 kk. porcukor (vagy ízlés szerint)

A gesztenyét megmosom, és a domború felén kereszt alakban bemetszem a héját. Hideg vízben felteszem főni és nagyságtól függően forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzöm. Úgy tudhatom, hogy megfőtt-e, hogy egy szemet félbevágok, ha lisztes állagú a közepe, akkor kész. A forró vízben hagyom, és mindig annyit veszek ki szűrőkanállal, amennyit megpucolok, így könnyebb lesz lehámozni. Néha szerencsésebb vagyok, és majdnem egészben megmarad a szem, néha csak darabokban, de ez esetben teljesen mindegy, hiszen úgyis le fogjuk darálni. Húsdarálón ledarálom, majd a cukorból és a vízből a vaníliarúddal sűrű cukorszirupot főzök, majd a masszához keverem. A tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, a gesztenyemasszát burgonyatörőn áttöröm és felváltva a tejszínnel egy üvegpohárba rétegzem. Ha előre szeretnék készülni, a masszát lefagyaszthatom, majd tálalás előtt előveszem tíz perccel és citromreszelőn lereszelem. gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájábólgesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájábólgesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájábólgesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából gesztenyepüré az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

2 hozzászólás

  1. Válasz

    Petróczy Judit

    2016-10-27

    … ez milyen kedves történet, hihetetlenül szép fotókkal, …szóval a kurzus neve „ezt lessük el” …reménytelenül 🙂

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2017-01-01

      Drága Judit, megint ugyanaz történt, ami múltkor, jobban kell figyelnem, hogy a kommenteket hova pakolja a rendszer. Köszönöm itt is, és mindig, hogy követed a blogot és tetszenek a történetek. Nagyon boldog Újévet kívánok sok-sok szeretettel! Judit

Leave a Reply to Petróczy Judit / Cancel Reply

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba