Mit kezdek a csenddel- rebarbaratorta

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

Reggel 4.40. A lépcsőházból egyre erőteljesebb és türelmetlenebb nyivákolás jelzi, hogy ideje felkelnem. A sötétben lebotorkálok a lépcsőn, kinyitom Gatának az ajtót, aki megkezdi a szokásos reggeli vadászatot.

Beleszagolok a levegőbe, ami olyan tiszta, hogy szinte harapni lehet és fázósan magamra húzom a kardigánomat. Áron nem sokkal később ébred, és 5.30-kor kilép a házból, hogy munkába induljon. Ilyenkor teljes csend telepszik a kicsi házra, amit csak a kertből beszűrődő madárcsicsergés tör meg, vagy az időnként bekapcsoló hűtő zümmögése. 

A csend olyan dolog, amire mindannyian nagyon vágyunk, és mégis mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük. Zenét hallgatunk, beszélgetünk, telefonálunk, hangjelzéssel érkeznek az üzenetek, a konyhában csörömpölünk, megy az elszívó, zümmög a sütő. A csend hiánya természetessé válik, és akkor döbbenünk meg igazán, amikor egyszer csak nincs, ami megzavarjon minket. 

A kérdés az, hogy mit kezdünk a csenddel.

Én most úgy döntöttem, hogy hagyom, hogy a csend időnként- talán egyre gyakrabban- átvegye az uralmat. Átmenetileg még azt is engedélyezem neki,  hogy a blogbejegyzésben a recepttel együtt megjelenő történetet is helyettesítse, így most a szokásostól eltérően csak maga a rebarbaratorta lesz a főszereplő. 

A csend pedig végezheti a dolgát, helyet csinálhat mindannak, aminek nem hagytam helyet az elmúlt hetekben. 

Talán éppen a válaszoknak. 

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

A rebarbaratorta apropóját az a Mária barátnőmtől kapott rebarbarapalánta adta, amit két évvel ezelőtt ültettem el a házfal mellé, oda, ahova fűszernövény ágyást terveztünk. Épp, hogy csak elkészült a kis házunk felújítása, még rengeteg volt a tennivaló, és a munkálatok során kőkeménnyé szilárdult a föld. Kétségbeesetten kerestem helyet neki, majd minden tőlem telhetőt megtettem, hogy azon a részen fellazítsam a talajt és eltávolítsak minden követ, hogy a gyökerei szabadon nőhessenek. Nem fűztem túl sok reményt ahhoz, hogy lesz belőle valami, de nagy meglepetésemre a palánta, ami már az ültetéskor is elég szomorkásan nézett ki, erőre kapott, és most, két évvel később egymás után hozza a levélnyeleket. Leszüretelem az első kifejlett leveleket, és elképzelek egy olyan tortát, amiben a rebarbara zöld színe tud érvényesülni, amit egyszemélyes adagokban el tudok készíteni, így tudok küldeni kóstolót egyszemélyes adagokban a családtagjainknak. 

A kiindulási pontot a kedvenc szakácskönyv szerzőm, Dr. Kollmanné Andrea 1941-ben kiadott könyvében fellelt almás lepény omlós tésztája adja, ami szerencsémre pontosan elegendő lesz a hét darab kivehető aljú tortaformám béleléséhez. A töltelékhez az az epres-rebuararamártás adja az ötletet- ezúttal eper nélkül- amit évekkel ezelőtt Mamival találtunk ki a rizsfelfújthoz, a tésztából pedig épp marad annyi, hogy berácsozzam a tetejüket. 

A fotózáshoz használt kézzel szövött, növényi festésű textilek @textil_szakacsniki /Szakács Niki keze munkáját dicsérik. 

www.szakacsniki.com

instagram.com/textil_szakacsniki


facebook.com/textil.szakacsniki


Rebarbaratorta

(7 db 10 cm átmérőjű tortához)

Hozzávalók:
140 g finomliszt

100 g vaj+kevés a kenéshez

70 g porcukor

1 db tojás

1 csipet só

pár csepp citromlé

1 citrom reszelt héja

kevés zsemlemorzsa

1000 g rebarbara 

8 ek. kristálycukor

  1. A lisztet összekeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a porcukrot, a tojást, a citrom héját és levét és összegyúrom. Folpack fóliába csomagolva fél órára hűtőbe teszem pihenni. 
  2. A rebarbarát meghámozom, felkockázom és 8 evőkanál cukorral egy kissé megpárolom. 
  3. A kivehető aljú tortaformákat vajjal kikenem. A tésztát elosztom 7 egyenlő részre, kinyújtom egyenként 3 mm vastagra, és kibélelem a formákat. A széleket levágom, összegyúrom, becsomagolva félreteszem, a végén ezekből vágom majd a csíkokat a tetejére. A kibélelt formákat 15 percre berakom a mélyhűtőbe, hogy megtartsák a formájukat. 
  4. A sütőt előmelegítem 190 ºC fokra. 
  5. A formák aljára kevés zsemlemorzsát szórok, hogy felszívja a rebarbara nedvességét, és elosztom bennük a tölteléket. A maradék tésztából derelyemetszővel vagy késsel csíkokat vágok és kettőt-kettő tortánként keresztbe fektetek a tetejére. Megszórom egy kevés porcukorral és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. 

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

RELATED POSTS

3 hozzászólás

  1. Avatar
    Válasz

    Ivett

    2020-05-08

    Drága Judit!

    Megint annyira jó volt olvasni soraidat! Csend… igen!!! A lelket simogató csend, mely ilyen csoda helyeken (mint nálatok és nálunk is) szinte “kiált”. Amikor több napig nem voltam itthon (legutóbb a kórházban édes harmadik babánk születésekor) harmadik nap kínzón bukott ki belőlem, mennyire nagyon tud hiányozni “Tényő csendje”! Szívet hasító érzés volt ez. Nekem ez a legszebb hang. ❤️
    Csodásak azok a tájképek!!!
    Mikorra várod azt a kis Csodát, akinek a jelenlétében ez a csend is átértékelődött?☺️
    Képzeld!!! Nagyon szépen előbújtak a veteményesemben a kis növénykék! Minden reggel korán, mikor annyira friss, harapnivaló a reggeli levegő, és a gyerekek még édesen szuszognak, hátrasétálok, nyomomban két cicámmal, és szemügyre veszem a legújabb kis éppen kibújó zöldeket. Elnézem a mögötte elterülő dombot… ez a 15 perces Csend, ott a természetben, ez egész napra feltölt.
    Derűs, szép napokat kívánok!
    Baráti öleléssel:
    Ivett

    • Neubauer Judit
      Válasz

      Neubauer Judit

      2020-05-20

      Drága Ivett,
      ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok, fejben már legalább tízszer megírtam a válaszokat. Annyi tennivaló volt most a ház körül kint és bent, hogy ritkán jutok gép elé. Boldog vagyok, hogy Te is ugyanannyira meg tudod élni és szeretni a csendet, amennyire én. Szeptember közepére várjuk ezt a kicsi babát nagyon nagy szeretettel, és a gondolataim nyilván nagyrészt körülötte forognak.
      Nagyon hasonló lehet a reggeli rituálénk, én ugyanezt teszem, csak a kutyámmal, a macskámmal, és pici fiammal a pocakomban… Sétálunk végig a kerten, le a patakig, megszemlélem, hogy hogy állnak a gyümölcsfák, a málna és a szeder, és most a bodza! Ez egy valódi áldás, és engem is valóban egész napra feltölt!
      Nagy ölelést küldök én is Neked, remélem, azóta még tovább nőttek a növénykék a veteményesben! Várom már én is a jövő évet, amikor már kicsi fiammal várjuk a növények kibukkanását a földből. 🙂
      Judit

  2. Avatar
    Válasz

    Ivett

    2020-05-20

    Drága Judit!

    Megragadva azon ritka alkalmat, mikor egy levelet, üzenetet elolvasva még mindig van pár nyugodt percem, válaszolok is soraidra.
    Be kell számolnom Neked egy ddig számomra ismeretlen, csodás élményről!😊 Tegnap életemben először az asztalra ebédet úgy tettem, hogy az annak valót én magam termeltem meg a magam kis kertjében. ☺️🤗❤️ Spenót volt ez a csodás ebéd. Történetesen mind az ötünk kedvenc eledele. Együtt szedtük le a gyerekekkel. Ők is nagyon élvezték. Csodás roppanósak voltak a levélkék. Igazi zsenge spenót. Mondanom sem kell, mindenki számára ez volt a legfinomabb spenót, amit csak eddigi életünkben ettünk. ☺️Hihetetlen jókedvem volt ettől egész nap.
    Nagy lendülettel kigyomlálgattam ma egy hosszú sor sárgarépát. Már szépen látszik a sorja. Vasárnap kiültettem a paprika, papradicsom, karalábé és padlizsán palántáimat. Most aztán igazi kertkinézete van a dolognak.
    A következő kerti finomság az újhagymám lesz egy karéj mangalicazsíros kenyérhez. Hogy ezt fokozzam és felemeljem eme egyszerű étket: a zsírt magam készítettem, a kenyér kovászos egy méltán jóhírű helyi pékségből (Pedró pékség, ha érdekel…😉).

    Ooo… csodás ősz elé tekintesz akkor! ❤️ És bizony, egy év múlva ilyenkor már rá-rácsodálkozik az a pici fiúcska a világ csodáira!
    Nagy szeretettel gondolok Rátok!
    …. ééés…. várom az újabb bejegyzést-receptet!😘
    Ivett

LEAVE A COMMENT

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Copyrighted material by Taste of Memories/Emlékek Íze