rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

Mit kezdek a csenddel- rebarbaratorta

Reggel 4.40. A lépcsőházból egyre erőteljesebb és türelmetlenebb nyivákolás jelzi, hogy ideje felkelnem. A sötétben lebotorkálok a lépcsőn, kinyitom Gatának az ajtót, aki megkezdi a szokásos reggeli vadászatot.

Beleszagolok a levegőbe, ami olyan tiszta, hogy szinte harapni lehet és fázósan magamra húzom a kardigánomat. Áron nem sokkal később ébred, és 5.30-kor kilép a házból, hogy munkába induljon. Ilyenkor teljes csend telepszik a kicsi házra, amit csak a kertből beszűrődő madárcsicsergés tör meg, vagy az időnként bekapcsoló hűtő zümmögése. 

A csend olyan dolog, amire mindannyian nagyon vágyunk, és mégis mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük. Zenét hallgatunk, beszélgetünk, telefonálunk, hangjelzéssel érkeznek az üzenetek, a konyhában csörömpölünk, megy az elszívó, zümmög a sütő. A csend hiánya természetessé válik, és akkor döbbenünk meg igazán, amikor egyszer csak nincs, ami megzavarjon minket. 

A kérdés az, hogy mit kezdünk a csenddel.

Én most úgy döntöttem, hogy hagyom, hogy a csend időnként- talán egyre gyakrabban- átvegye az uralmat. Átmenetileg még azt is engedélyezem neki,  hogy a blogbejegyzésben a recepttel együtt megjelenő történetet is helyettesítse, így most a szokásostól eltérően csak maga a rebarbaratorta lesz a főszereplő. 

A csend pedig végezheti a dolgát, helyet csinálhat mindannak, aminek nem hagytam helyet az elmúlt hetekben. 

Talán éppen a válaszoknak. 

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

A rebarbaratorta apropóját az a Mária barátnőmtől kapott rebarbarapalánta adta, amit két évvel ezelőtt ültettem el a házfal mellé, oda, ahova fűszernövény ágyást terveztünk. Épp, hogy csak elkészült a kis házunk felújítása, még rengeteg volt a tennivaló, és a munkálatok során kőkeménnyé szilárdult a föld. Kétségbeesetten kerestem helyet neki, majd minden tőlem telhetőt megtettem, hogy azon a részen fellazítsam a talajt és eltávolítsak minden követ, hogy a gyökerei szabadon nőhessenek. Nem fűztem túl sok reményt ahhoz, hogy lesz belőle valami, de nagy meglepetésemre a palánta, ami már az ültetéskor is elég szomorkásan nézett ki, erőre kapott, és most, két évvel később egymás után hozza a levélnyeleket. Leszüretelem az első kifejlett leveleket, és elképzelek egy olyan tortát, amiben a rebarbara zöld színe tud érvényesülni, amit egyszemélyes adagokban el tudok készíteni, így tudok küldeni kóstolót egyszemélyes adagokban a családtagjainknak. 

A kiindulási pontot a kedvenc szakácskönyv szerzőm, Dr. Kollmanné Andrea 1941-ben kiadott könyvében fellelt almás lepény omlós tésztája adja, ami szerencsémre pontosan elegendő lesz a hét darab kivehető aljú tortaformám béleléséhez. A töltelékhez az az epres-rebuararamártás adja az ötletet- ezúttal eper nélkül- amit évekkel ezelőtt Mamival találtunk ki a rizsfelfújthoz, a tésztából pedig épp marad annyi, hogy berácsozzam a tetejüket. 

A fotózáshoz használt kézzel szövött, növényi festésű textilek @textil_szakacsniki /Szakács Niki keze munkáját dicsérik. 

www.szakacsniki.com

instagram.com/textil_szakacsniki


facebook.com/textil.szakacsniki


Rebarbaratorta

(7 db 10 cm átmérőjű tortához)

Hozzávalók:
140 g finomliszt

100 g vaj+kevés a kenéshez

70 g porcukor

1 db tojás

1 csipet só

pár csepp citromlé

1 citrom reszelt héja

kevés zsemlemorzsa

1000 g rebarbara 

8 ek. kristálycukor

  1. A lisztet összekeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a porcukrot, a tojást, a citrom héját és levét és összegyúrom. Folpack fóliába csomagolva fél órára hűtőbe teszem pihenni. 
  2. A rebarbarát meghámozom, felkockázom és 8 evőkanál cukorral egy kissé megpárolom. 
  3. A kivehető aljú tortaformákat vajjal kikenem. A tésztát elosztom 7 egyenlő részre, kinyújtom egyenként 3 mm vastagra, és kibélelem a formákat. A széleket levágom, összegyúrom, becsomagolva félreteszem, a végén ezekből vágom majd a csíkokat a tetejére. A kibélelt formákat 15 percre berakom a mélyhűtőbe, hogy megtartsák a formájukat. 
  4. A sütőt előmelegítem 190 ºC fokra. 
  5. A formák aljára kevés zsemlemorzsát szórok, hogy felszívja a rebarbara nedvességét, és elosztom bennük a tölteléket. A maradék tésztából derelyemetszővel vagy késsel csíkokat vágok és kettőt-kettő tortánként keresztbe fektetek a tetejére. Megszórom egy kevés porcukorral és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. 

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

rebarbaratorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/rhubarb tart from the Taste of Memories Hungarian country kitchen www.tasteofmemories.com

Neubauer Judit

9 hozzászólás

  1. Válasz

    Ivett

    2020-05-08

    Drága Judit!

    Megint annyira jó volt olvasni soraidat! Csend… igen!!! A lelket simogató csend, mely ilyen csoda helyeken (mint nálatok és nálunk is) szinte “kiált”. Amikor több napig nem voltam itthon (legutóbb a kórházban édes harmadik babánk születésekor) harmadik nap kínzón bukott ki belőlem, mennyire nagyon tud hiányozni “Tényő csendje”! Szívet hasító érzés volt ez. Nekem ez a legszebb hang. ❤️
    Csodásak azok a tájképek!!!
    Mikorra várod azt a kis Csodát, akinek a jelenlétében ez a csend is átértékelődött?☺️
    Képzeld!!! Nagyon szépen előbújtak a veteményesemben a kis növénykék! Minden reggel korán, mikor annyira friss, harapnivaló a reggeli levegő, és a gyerekek még édesen szuszognak, hátrasétálok, nyomomban két cicámmal, és szemügyre veszem a legújabb kis éppen kibújó zöldeket. Elnézem a mögötte elterülő dombot… ez a 15 perces Csend, ott a természetben, ez egész napra feltölt.
    Derűs, szép napokat kívánok!
    Baráti öleléssel:
    Ivett

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2020-05-20

      Drága Ivett,
      ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok, fejben már legalább tízszer megírtam a válaszokat. Annyi tennivaló volt most a ház körül kint és bent, hogy ritkán jutok gép elé. Boldog vagyok, hogy Te is ugyanannyira meg tudod élni és szeretni a csendet, amennyire én. Szeptember közepére várjuk ezt a kicsi babát nagyon nagy szeretettel, és a gondolataim nyilván nagyrészt körülötte forognak.
      Nagyon hasonló lehet a reggeli rituálénk, én ugyanezt teszem, csak a kutyámmal, a macskámmal, és pici fiammal a pocakomban… Sétálunk végig a kerten, le a patakig, megszemlélem, hogy hogy állnak a gyümölcsfák, a málna és a szeder, és most a bodza! Ez egy valódi áldás, és engem is valóban egész napra feltölt!
      Nagy ölelést küldök én is Neked, remélem, azóta még tovább nőttek a növénykék a veteményesben! Várom már én is a jövő évet, amikor már kicsi fiammal várjuk a növények kibukkanását a földből. 🙂
      Judit

  2. Válasz

    Ivett

    2020-05-20

    Drága Judit!

    Megragadva azon ritka alkalmat, mikor egy levelet, üzenetet elolvasva még mindig van pár nyugodt percem, válaszolok is soraidra.
    Be kell számolnom Neked egy ddig számomra ismeretlen, csodás élményről!? Tegnap életemben először az asztalra ebédet úgy tettem, hogy az annak valót én magam termeltem meg a magam kis kertjében. ☺️?❤️ Spenót volt ez a csodás ebéd. Történetesen mind az ötünk kedvenc eledele. Együtt szedtük le a gyerekekkel. Ők is nagyon élvezték. Csodás roppanósak voltak a levélkék. Igazi zsenge spenót. Mondanom sem kell, mindenki számára ez volt a legfinomabb spenót, amit csak eddigi életünkben ettünk. ☺️Hihetetlen jókedvem volt ettől egész nap.
    Nagy lendülettel kigyomlálgattam ma egy hosszú sor sárgarépát. Már szépen látszik a sorja. Vasárnap kiültettem a paprika, papradicsom, karalábé és padlizsán palántáimat. Most aztán igazi kertkinézete van a dolognak.
    A következő kerti finomság az újhagymám lesz egy karéj mangalicazsíros kenyérhez. Hogy ezt fokozzam és felemeljem eme egyszerű étket: a zsírt magam készítettem, a kenyér kovászos egy méltán jóhírű helyi pékségből (Pedró pékség, ha érdekel…?).

    Ooo… csodás ősz elé tekintesz akkor! ❤️ És bizony, egy év múlva ilyenkor már rá-rácsodálkozik az a pici fiúcska a világ csodáira!
    Nagy szeretettel gondolok Rátok!
    …. ééés…. várom az újabb bejegyzést-receptet!?
    Ivett

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2020-06-07

      Drága Ivett, nem telt el nap, hogy gondolatban ne fogalmaztam volna Neked választ, és aztán az élet elsodort, ne haragudj! Annyira örültem az üzenetednek, csodás, hogy a saját spenótból tudtál alkotni a konyhában, nem is csodálom, ha ez volt a legfinomabb, amit valaha ettetek. Nem tudnék elképzelni annál jobbat, mint hogy a leszedés után egyenesen a konyhába visszük az alapanyagot, semmi szállítás, tárolás, hűtőben kókadozás….Csodaszép lehet a kiskerted, és hát a házi mangalicazsíros kenyér új hagymával….??A Pedró pékséget látásból ismerem, ha a bécsi reptér felé megyünk, akkor mindig elmentünk előtte ? Ezek szerint érdemes lenne megállnunk. Én ahogy erőm engedi a téli kamra feltöltést próbálom többé-kevésbé elvégezni, elkészült 14 liter bodzaszörp és 7 liter citromfű, amit idén próbáltam ki először, hamarosan pedig érik a cseresznye és a meggy. 😀 Sok szeretettel gondolok Rád és integetek gondolatban! Judit

  3. Válasz

    Ivett

    2020-06-17

    Drága Judit!

    Remélem levelem a legnagyobb egészségben és minden értelemben kerekedő világodban talál! ?
    Ooo micsoda szörpkészlet!!! A citromfű nagyon szíven talált. Ha lenne ihleted megírni a receptet, annak nagyon örülnék. ☺️
    Hogy állsz a cseresznye, meggy terméssel és hasznosításával?
    Képzeld, én éppen ma főztem egy adag meggylekvárt. Tegnap szedtem le az egy szem meggyfánkról. Azaz én nagy lendülettel nekiálltam szedni egy adag gyümölcslevesnek valót (volt cseresznyém is hozzá), aztán annyira belejöttem, hogy mire észbe kaptam, már volt fél vödörnyi. Innen kedves férjem megszánt és folytatta a szüretelést, én pedig megfőztem a mennyei gyümölcslevest. Igazi vaníliával….☺️
    A mai meggylekvár-főzést megtoldottam egy meggyespite megsütésével…. természetesen az általad megírt (2016. évi) recept alapján. Nagyon szuper a recept! Annyira finom szaftos, puha a tésztája…Ezúton is hála Neked érte!❤️
    Azaz egy eltérés volt. Én (korábbi várandósságom alatti inzulinrezisztencia miatt) nem kristálycukorral készítettem, hanem kokuszvirágcukrral. Ettől mondjuk kap egy enyhén barnás színt, valamint egy kissé karamellre emlékeztető mellékízt.
    Annyira nagy élvezettel végzem ezeket a természet adta kincsek betakarítási munkálatait és ezekből igazán finom, egészséges ételek készítését!
    Való igaz a mondás, miszerint szívvel-lélekkel főzve belefőzöd a szeretetet is az ételbe. És aki azt elfogyasztja, érzi is. ❤️

    Csodás szép nyári napokat kívánok szerető öleléssel:
    Ivett

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2020-08-10

      Drága Ivett, ne haragudj, nagyon elmaradt a válaszadással, gondolatban viszont legalább százszor megírtam már. Remélem, hogy jól vagytok, és nagyon jól telik a nyár! Nekem pillanatok alatt elszaladt ez a pár hónap és annyi feladat volt- és mindenközben az erőm véges- hogy a konyhában nem tudtam annyit tevékenykedni, mint szerettem volna. Egy pár adag ribizli- és meggylekvár azért elkészült. A citromfű szörp receptje tesztelés alatt van, ha a jövő évig szépen bírja, akkor megosztom szívesen. Egyelőre még nem bontottuk ki, de frissen finom volt. 🙂 Örülök, hogy a meggyes pite ízlett! Abban biztos vagyok, hogy a szeretet érezhető minden olyan ételben, ami úgy készül, talán ezért is érezzük úgy, hogy a nagyanyáink, anyáink ételei, sütijei összehasonlíthatatlanok bármi mással… Sok szeretettel integetek Neked a Bakony ezen oldaláról! Ölelés és puszi: Judit

  4. Válasz

    Kotró Ivett

    2020-10-02

    Drága Judit!

    Annyit gondoltam már Rád (Rátok) mostanában, hogy lehetsz, vajon karodban-e már életed Csodája, vagy még a szíved alatt hordod…? Remélem minden jól alakult és egészségben, boldogságban ér levelem!
    Mi jól vagyunk, leszámítva az óvoda megkezdése után menetrendszerűen beköszöntő nátha korszakot. Ez a szeptember nagy lépés a kis életünkben, ugyanis középső kis drágaságom óvodás lett.
    A nyár úgy elrepült, nem is értem, hová lettek a hetek… A kiskertem várakozásomon felül termett, pedig néha bizony a gazból szüreteltem. Három csöpp mellett nem épp mintakert az enyém. De nem adtam fel. ☺️ Paradicsomlé befőzésben vagyok hetek óta, ahogy érik nagyobb adag, úgy szedem, dolgozom fel. Fantasztikus érzés. Legutóbbi maradandó gasztronómiai élményem a töltött paprika. Imádom!!! És most saját paprikából, saját paradicsomból, saját magam által készített paradicsomszósszal…mit is lehet erre mondani?❤️
    Ma konkrétan “velem voltál” (gondolatomban), ugyanis nudlit készítettem ebédre. Gyerekkorom egyik kedvence. És előttem van nagyim kézmozdulata, aki úgy tudta a nudlit vágni és odébb pörgetni az ujja alatt, hogy azt öröm volt nézni. Olyan lágyan, mégis ütemesen tette… imádtam nézni a nyárikonyha hokedlijén üldögélve. Ma Ő is velem volt. ❤️ Miközben próbáltam a technikáját felidézni a gyakorlatban. Eddig csak egyszer készítettem. Még a gyerekek születése előtt. Nem is tudom miért, pedig nagyon jól sikerült… Szóval, eszembe jutott, hogy egyszer megírtad a Te nudlidat. Így ma este kikerestem és elolvastam. Annyira jól esett! (Hiányoznak az írásaid…☺️)
    Vissza még egy gondolat erejéig a nudlimhoz… Amint elkészült, az aranyló morzsában meghempergetett rudacskák illatát megéreztem, bevillant valami, irány a spájz! Tudtam, mi illik majd ehhez tökéletesen: kedves Anikó barátnőmtől ajándékba kapott (természetesen saját maga által készített) levendulás sárgabarack lekvárja. ❤️ Nem lehet leírni, milyen volt ez együtt! Így gondolatban már Ő is velem volt. Szép kis csapat “jött össze” a konyhámban. ? Amiii, történetesen pont a nagyikám konyhája volt, ugyanis ez a ház ahol most lakunk (ideiglenesen, amíg építkezünk két utcával arrébb), az Ő háza volt. Egyszerűen nagyon kerek lett a dolog, és ez érdekes, most, hogy leírom, most tudatosul bennem.
    Még szépen terem a zöldbabom, azzal tevékenykedek még mostanában. Ha közelebb laknál, átfutnék egy frissen szedett adaggal. ?
    Bízva mielőbbi válaszodban (ha gondolod, az e-mail címemre is írhatod), szeretettel gondolok Rátok❤️: Ivett.

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2020-10-11

      Kedves Ivett, nagyon örülök hogy írtál! Ábel megszületett,Kicsit sűrű most az élet, de hamarosan írok neked emailt bővebben. Addig is sok szeretettel üdvözöllek a Bakony ezen oldaláról! Judit

  5. Válasz

    Kotró Ivett

    2020-10-14

    Drága Judit!

    Szívből jővő szeretettel köszöntöm a kicsi emberkét, Isten áldása legyen a kis Ábelen és anyukáján, családján! Jó egészséget, boldog egymásra hangolódást!
    Tudom, fenekestül felfordult most az élet… ❤️
    Várom leveled!
    Ölelés a csodás őszi Bakony másik feléről!

Leave a Reply to Neubauer Judit / Cancel Reply

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba