gyümölcsleves az Emlékek Íze konyhájából

Egy tál jéghideg, frissítő gyümölcsleves

gyümölcsleves az Emlékek Íze konyhájábólNégy cseresznyefa, 3 meggyfa. Hálás vagyok, hogy vannak, hogy szedhetek, hogy másoknak is tudok adni és mindenkit egyre jobban becsülök, aki hivatásszerűen gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Aggódtunk a tetvektől, aztán az esőtől, a betegségektől, aztán a nagy széltől. Utána kihívás, hogy mikor szedjük, hogyan tároljuk, hogy dolgozzuk fel. Viszont határtalan öröm, amikor megtelik a kosár, amikor markolok a termésből, és viszem a konyhába, hogy együk úgy önmagában, salátában, süteményben vagy levesben.
A létrát a fa alá állítom, a karomra fonott kosarat akasztok, a fejembe pedig szalmakalapot nyomok. Na, nem azért, mert stílusos, hanem mert már megtanultam, hogy sokkal praktikusabb, ha a fejemre hulló virágmaradványokat és leveleket nem kell később szedegetni a hajamból. Beeper mindenközben azzal próbál segíteni, hogy a játékát a gyümölccsel szedett kosárba dobja, hátha, akkor nagyobb eséllyel játszom vele szedés helyett. Néha azt szeretném, hogy tudjak repülni és két kéz helyett legyen hat kezem, ugyanis a cseresznyefák legfelsőbb ágain a legszebbek a gyümölcsök. A felső ágakon megmaradó termés beszédtéma lesz a szomszédokkal, Tomi azzal az ötlettel áll elő, hogy ha egyik nap rossz idő lesz, akkor a traktorra felszerelik a kanalat, én belemászom és szedhetem. Tetszik az ötlet, de most erre nem számíthatok, a nap hétágra süt minden nap, nekik dolguk van a szántóföldeken, én pedig rendületlenül rakosgatom a kis létránkat egyik helyről a másikra. Persze közben kóstolgatni is kell, vajon melyik fának a legfinomabb a termése. Vajon a meggy elég érett-e, vagy várjak vele még néhány napot, hogy még édesebb legyen? Persze egy szemből nem lehet dönteni, többet meg kell kóstolni, és ha már párosával sikerült leszedni a meggyet, akkor rögtön a fülemre is akaszthatom, mint régen, gyerekkoromban. A szám és a kezem is lila, de szedem rendületlenül, csak addig állok meg, amíg a létrát a következő helyre költöztetem. Az egyik cseresznyefa termése sárgáspiros, nagymamám úgy hívja, hogy rétescseresznye, feltételezhetően, mert leginkább rétesbe szokták belesütni. gyümölcsleves az Emlékek Íze konyhájábólUtánaolvasok, a hivatalos neve Vega, egy Kanadából származó fajta, ami valószínűleg azért nem terjedt el a piacokon, mert a tárolást, szállítást nem jól viseli. Tibortól megtudom a többi fa történetét is. A három meggyfát ő hozta akkor, amikor megszűnt a faiskola, ahol dolgozott. Egymás után érő fajták, így folyamatosan lehet szedni. Az egyik cseresznyét vad tőre oltották, kicsit kesernyés a termése, és sokszor kukacos is. “Nem baj az végül is, annyi hús kell”- teszi hozzá hamiskás mosollyal. Igazat adok neki, mert a szemek sötétpirosak ,fényesek, ropogósak, hívogatóak, tehát kóstolgatom és megállapítom, hogy nem is rossz. A másik, magasabb fa nagyon jó fajta, ellenálló, viszont alsó ágai nincsenek és a kert ott kezd igazán lejtőssé válni, így ha a létrát melléállítom, rögtön eldől, vele együtt én is. Azért néhány szemet sikerült szedni, ami leggyorsabban a számban landol. Meg kéne fiatalítani ezt a fát is, talán jövőre sort tudunk rá keríteni.
Tele a kosár, én pedig arra gondolok, hogy mennyi mindent lehet készíteni belőle: dzsemet, kompótot, szörpöt, pitét és rétest…Viszont most leginkább egy friss, könnyű és gyors gyümölcslevesre vágyom, ami tíz percet percet vesz igénybe, meg annyi időt, ameddig lehűtöm.gyümölcsleves az Emlékek Íze konyhájából
Egy tál jéghideg gyümölcsleves…Nem is kell más a tökéletes boldogsághoz. Esetleg csak egy valami: egy meggypár, amit a fülemre akaszthatok, fülbevaló gyanánt.

Gyümölcsleves meggyből, cseresznyéből
Hozzávalók:
500 g gyümölcs cseresznye, meggy, málna, de bármilyen gyümölcccsel finom (alma, körte, eper, ribizli, szeder…)
80 g cukor
annyi víz , hogy bőven ellepje a gyümölcsöt
4-5 szem szegfüszeg,
1 kis darab fahéj,
1 kis darab vaníliarúd
2 tk. liszt,
1 tk.vaniliás pudingpor
150 ml tejszín
1 citrom leve

A gyümölcsöt a cukorral és a fűszerekkel annyi hideg vízben teszem fel főni, amennyi ellepi. Azokat a gyümölcsöket, amelyek kevesebb főzést igényelnek (málna, eper), majd csak a legvégén pottyantom bele. Forrástól számítva 5 percig főzöm, majd a tejszínt csomómentesre keverem a liszttel és a pudingporral és állandó keverés közben beleöntöm a levesbe. Hozzádobom a puhább gyümölcsöket és pár percig még főzöm, hogy kissé besűrűsödjön. Ha kész, leveszem a tűzhelyről, beleöntöm a frissen facsart citromlevet, attól kapja gyönyörű, rózsaszínes árnyalatát.gyumolcsleves-3370gyümölcsleves az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba