Állok a bejárati ajtónál- az egyetlen hely, ahol térerő van a házban- és hallgatom Mamit, ahogy elmeséli, ő hogyan főzi a pörköltet. Mami mindig is imádott főzni és már attól éhes lesz az ember, ahogyan beszél róla. Nem lesz kérdés ezek után, hogy mi lesz az eheti blogposzt témája, és kinek a receptje alapján. Mert egyébként is: el tudtok képzelni egy téli napon finomabbat, mint egy tányér marhapörkölt, omlósra párolódott húsfalatokkal, sűrű szafttal, amely a hagyma, a paprika és a paradicsom ízéből olvadt össze?
A pörkölt az egyik olyan ételünk, amire igazán büszkék lehetünk és természetesen annál többet vitatkozhatunk az elkészítés mikéntjéről. Vita tárgya lehet a hús fajtája, a főzés módja, hogy mit milyen sorrendben adunk a készülő ételhez, hogy mivel fűszerezzük és mivel tálaljuk. Anyu édesanyja galuskával tálalja, amit sváb nagyim nokedlinek hívott (és valószínűleg a “spájzból” hozott tojásból készítette a “kredencen”.) Mami a lábszárra esküszik, Anyu a stefániára.
Egy dolog viszont közös: a pörkölt összehozza az embereket, szinte hívogat, hogy az asztalt körbeüljük és merjünk a sűrű szaftból, legyenek a résztvevők bármilyen nemzet tagjai. Régen a családomban a távoli útról hazatérőt pörkölttel vártuk, talán mert az ízében hordozza az otthon melegét. A másnapra megmaradt pörköltből zöldséggel és krumplival gulyáslevest főzhetünk. Rákanalazhatjuk egy főzelék tetejére. Melegíthetünk belőle néhány kanálnyit és csak úgy állva, a tálalószekrénynél titokban nassolhatunk belőle egy szelet kenyér kíséretében.
A pörkölt egyszerűen megunhatatlan.
Marhapörkölt galuskával
Hozzávalók 4 főre:
600 g fiatal marhahús vagy borjúhús (marhacomb, stefánia, lábszár)
1 paradicsom
1 paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt kömény
1 tk őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
só
olaj
A galuskához
400 g liszt
kb. 250 ml víz (liszttől függ, de lágy, ragacsos állag a cél)
2 tojás
só
napraforgó- vagy olívaolaj
A vöröshagymát, a paradicsom és a paprika felét apró kockára vágom. A marhahúsról eltávolítom az inakat és a túl zsíros részeket és kb. 2 cm-es kockákra vágom. Az olajon először megdinsztelem a hagymát, megsózom, hogy levet engedjen. Utána hozzáteszem a paprikát és a paradicsomot és együtt dinsztelem őket tovább. Hozzáadom a húst és időnként átkeverve addig pirítom, míg kivilágosodik. Ekkor félrehúzom a tűzről és megszórom a pirospaprikával. Átkeverem, megszórom az őrölt köménnyel, fekete borssal és beleteszem a hosszában félbevágott fokhagymagerezdet. Egy pici vizet aláöntök (épp csak egy löttyintésnyit), ízlés szerint sózom és fedővel lefedve lassú tűzön főzöm, amíg megpuhul a hús. Időnként rápillantok, ha elfőtte a levét, akkor öntök rá egy kis vizet. A főzési idő nekem most egy picit több volt, mint 2 óra, de hústól függ. Egy kockát kiveszek és megkóstolom, ha már puha és omlós, akkor kész. Közben elkészítem a galuskát. Vizet forralok, jól megsózom. A lisztet összekeverem egy tojással és a vízzel, nem kell sokat keverni, az se baj, ha picit csomós marad, mert a túl sok keveréstől kemény lesz a nokedli. A galuskaszaggatót lefelé fordítva a fazék fölé rakom, mert a párától majd nem ragad rá annyira a tészta. Egy másik lábast is előkészítek, amibe csorgatok egy kevés olajat, ebbe szedem majd a kifőtt galuskákat. Ha a víz forr, akkor egy adagnyi tésztát öntök a szaggatóra és gyorsan beleszaggatom. Megkeverem, majd megvárom, hogy feljöjjenek a víz felszínére, egy percet várok, majd egy szűrókanállal kihalászom a galuskákat, hideg vizet csorgatok rá, hogy megállítsam a főzési folyamatot, majd lerázom róla a felesleget. Az előkészített lábasba öntöm a nokedlit és átkeverem az olajjal, hogy ne ragadjanak össze. Így folytatom a maradék tésztával is. A nokedlit a tányérokra halmozom és rámerem a sűrű, szaftos marhapörköltet.


















