Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Üzenet a múltból: Sacher torta

Date
dec, 08, 2017

“Édes kis Nusikám!”
Remélem, már nem vagy beteg. Látod milyen kedves ez a Klári írt neked.
Ha csak tudsz írjál nekem.
Sokszor csókol
Lili
1927. V/22. “

Ezek a sorok állnak azon a képeslapon, amire egy évtizeddel ezelőtt bukkantam rá egy antikváriumban több doboznyi régi képeslap között és valahogy nem akaródzott visszatenni a többi közé. A képeslap azóta is kedvenc, számtalanszor elővettem, forgattam, nézegettem, olvasgattam, két okból is.
Egyrészt mert egy amolyan igazi, békebeli teadélutánt ábrázol gőzölgő teával, süteménnyel, virággal és gyümölcstállal. Szeretem végigfuttatni a szemem a kép minden apró részletén. A porcelán csészék herendi porcelánnak, Apponyi-mintájúnak tűnnek, a falon egy festmény, a gyümölcstálban szőlő, körte és alma. A torta leginkább gyümölcstortának tűnik, a teáskanna gőzölög, de furcsa módon a kanál a csészékben van, pedig még nem töltötték ki a teát. A csészék mellett textilszalvéta, evőeszközök hanyagul ráhelyezve, mintha a vendégek már türelmetlenül várnák, hogy a süteményt felszeleteljék.
A másik ok, amiért a képeslap a kedvencem, mert van benne egy apró de megfejthetetlen rejtély. A címzett a békéscsabai Fogolyán Nusika, akiről megtudjuk, hogy betegeskedett. Barátnője, Lili írja neki a képeslapot és megemlíti Klárit, aki írt neki, viszont a lap képes oldalán csupán egy rövid üzenet olvasható: “Javulást kíván Gizi”. A bélyeg mellett bal oldalon Fogolyán Ella neve szerepel. Nem tudom, hova és mit írhatott Klári, ha a képeslapot bélyeggel adták fel, hogy ki Gizi és hogy vajon miért szerepel Ella neve is a lapon, mindenesetre ez az üzenet nagy utat járhatott be azóta, hogy 1927-ben Lili Budapesten postára adta, a betegeskedő Nusika átvette Békéscsabán, majd az én kezemben kötött ki egy budapesti antikváriumban egy hideg, sötét, téli napon. Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta
A képeslappal együtt Sárosi Bella Házi cukrászat című könyve is a táskámban landolt aznap, amiből már kóstolhattátok a földieper-puncs receptjét. A régi könyvekben mindig figyelem azokat a recepteket, amelyeknél megjegyzést tettek, bekarikáztak vagy átírtak valamit az előző tulajdonosok. Mintha üzenetek lennének a múltból. Így bukkanok rá a Sacher torta receptje mellett egy ceruzával bevésett megjegyzésre: “Nagyon finom!”.
Bárki is hagyta az üzenetet, engem meggyőzött. Megsaccolom, hogy mennyi lehet a receptben írt egy szeletnyi csokoládé, a nyári baracklekvárral- amit Anyuval 30 kiló barackból főztünk 11 óra alatt- szépen megkenem a keresztben kettészelt csokoládés piskótát, végül a csokoládémázzal végigcsorgatom.
Majd egy váratlan ötlettől vezérelve úgy döntök, hogy ezzel a tortával a magam stílusában elkészítem a képeslapot. Igaz, nem Apponyi mintás, hanem festetlen a bolhapiacon szerzett herendi, a virágok és a gyümölcstálak helyett karácsonyi hangulatot varázsolok a kertből levagdalt fenyőágakkal, és a hátteret a tálalószekrényem adja a festmény helyett.
Gőzölőg a tea az asztalon, frissen felverem a tortához a tejszínt és forró vízbe mártott késsel felszeletelem a Sacher tortát, ami olyan igazi, békebeli, és bárki is hagyta az üzenetet, igaza volt: nagyon finom.

Sacher torta
Hozzávalók:
100 g lágy vaj
140 g porcukor
140 g étcsokoládé (a recept szerint három szelet, én pedig saccoltam)
50 ml frissen főzött kávé ( a recept nem írt mennyiséget, én egy eszpresszónyit vettem)
4 tojás különválasztva
70 g finomliszt
baracklekvár
A csokoládémázhoz:
100 g étcsokoládé (az eredeti recept szerint két szelet)
140 g cukor
100 ml víz

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat habosra keverem a porcukorral, az étcsokoládé apróra töröm és a frissen lefőzött kávéban felolvasztom. Hozzácsorgatom a felhabosított vajhoz, majd hozzáadom a tojássárgákat és habosra keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd egy spatula segítségével a lisztet és a tojásfehérjét felváltva óvatosan beleforgatom a csokoládés masszába. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, majd beleöntöm a masszát. 50 percig- egy óráig sütöm. Ha kihűlt, óvatosan körbevágom a tortaformát, kiemelem, majd megfordítva- “fejjel lefelé”- tányérra helyezem. Keresztben kettévágom, megkenem baracklekvárral az alját, ráhelyezem a tetejét. A csokimázhoz a cukrot, a vizet és az étcsokoládét összeforralom, és addig főzöm folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Itt megjegyezném, hogy én az eredeti receptet követtem a csokimáz készítésénél is, ahol Sárosi Bella egyszerűen csak összeforralta a hozzávalókat. Azonban utánaolvasva a Sacher torta egy receptjében viszont felhívják a figyelmet arra, hogy a cukrot először a vízzel kell felforralni, hagyni testhőmérsékletűvé hűlni, és akkor beletenni a csokoládét. A túl forró máz fénytelen lesz, a túl hideg pedig folyós- írja a recept. Nos, nekem a glazúr fényes lett, nem túl folyós, pedig forró volt, így lehet, hogy legközelebb teszek egy próbát az osztrák módszerrel. Mindenesetre a kész mázt lendületesen a tortára öntöm, spatulával eloszlatom, majd hagyom megkötni. Hűvös kamrában vagy padláslépcsőn tárolom.Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

Sacher torta régi recept alapján az Emlékek Íze konyhájából http://emlekekize.hu/sacher-torta

 

Neubauer Judit

Leave a comment

Related Posts

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba