Gyerekkori emlékek íze: sós perec

sós perec az Emlékek Íze konyhájábólMami receptkönyvében lapozgatok és egyszercsak megakadok a sós perecnél. Hogyhogy én ezt eddig nem vettem észre?! Rögtön megrohannak az emlékek, a gyereknapok, a körhinták, az állatkerti látogatások, a kisállatvásár, ahol addig könyörögtünk Maminak, amíg hazavihettünk egy fehér hörcsögöt, amit Anyu egérnek nézett…. A vattacukor, a törökméz, ami annyira nem is ízlett, de muszáj volt megkóstolni és valami, ami nagyon is ízlett:…a sós perec. Nem olyan tömör tésztájú, mint a bajoroké, nem is foszlós, mint a manapság kapható sajtos perecek. Ropogós, rásülve a sós máz, amit letörögettünk róla, attól függően, hogy ki mennyire szerette a sósat.
Kinézek az ablakon, a természet apró jelekkel bíztat, hogy a tavasz végre elérkezett. Még mindig gyerekes elragadtatással tudok örülni mindennek a kertben, mintha először látnám. A hóvirág kibújt a jázminbokrok alatt, a bejárati ajtónál egyszercsak a semmiből bújnak elő a hagymás virágok levelei, rügyeznek a gyümölcsfáink és madárcsicsergésre ébredünk reggelente. A tavaszi hétvégékre gondolok, a simogató napfényre, a nagy sétákra és kirándulásokra, a virágba boruló fákra és látom magunkat, ahogy pereccel megtöltött hátizsákkal járjuk a környéket. Hónom alá csapom a receptkönyvet és elindulok a konyha felé, hiszen ezek után nem kérdés, hogy mi lesz a eheti blogbejegyzés témája. A tej mennyiségét pontosítanom kell, mert Mami csak annyit írt, hogy annyit kell hozzáadni, amennyit a tészta felvesz, illetve azt is ki kell találnom, hogy mekkora pereceket készítsek. Az izgalom mindeközben bennem van: vajon olyan lesz? sós perec az Emlékek Íze konyhájából
A gyerekkor ízét feleleveníteni olyan, mintha egy pillanatban egyszerre találkozna múlt, jelen és jövő. Miközben begyúrom a tésztát, apró felvillanásokban bukkan fel a gyerekkor, aztán a levegőt megtölti a sülő perec illata ami visszahoz a jelenbe, a kis falusi konyhába, arra a helyre, ahol sok-sok év után végre otthonra leltem. Aztán felkapunk néhányat a langyos perecekből és elindulunk egy falu körüli sétára Áronnal és Beeperrel. A jövőt tervezgetjük, gondolatban a házat szépítgetjük, javítgatjuk, kertet rendezünk vagy utazunk, miközben rágcsálgatjuk a perecet és figyeljük, hogy a lemenő nap fényében és a rózsaszín felhőkkel olyan a kis templom, mint egy túlszínezett, már-már giccses régi képeslap.
És miközben az utolsó falatoknál tartunk, megállapítom, hogy Mami receptjeiben mindig bízhatok. Mert olyan lett.


Sós perec

Hozzávalók:
300 g liszt
120 g vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 csipet kristálycukor
100 ml tej
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
1 csapott mokkáskanál só
köménymag

A sós mázhoz:
20 g só
40 g liszt
60 ml tej

Az élesztőt egy csipet cukorral elkeverem 50 ml langyos tejben és letakarva hagyom, hogy felfusson. A lisztet elmorzsolom a vajjal vagy zsírral és a sóval. Hozzáöntöm a villával felvert tojást, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Jól összegyúrom és egy olajozott folpack fóliával letakarva langyos helyen egy órán át kelni hagyom. Átgyúrom a tésztát, majd 60 g-os darabokra vágom. A darabokból golyókat formálok és letakarom a fóliával, hogy ne száradjanak ki. A golyókból ujjnyi vastag hurkákat, majd pereceket készítek, sütőpapírral bélelt tepsire rakom őket, megkenem a felvert tojással, megszórom köménymaggal és még fél óráig kelni hagyom. Közben elkészítem a sós mázat. A sót és a lisztet csomómentesre elkeverem a tejjel. Előmelegített 200 fokos sütőben addig sütöm, amikor már látom, hogy enyhe színt kapott. Ekkor kiveszem, meglocsolom a sós mázzal és visszarakom a sütőbe annyi időre, hogy szép aranybarna színt kapjanak. sós perec az Emlékek Íze konyhájábólsós perec az Emlékek Íze konyhájábólsós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájábólsós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájábólsós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájábólsós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából sós perec az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba