csokoládékrém erdei szamócával az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.huMiért pont Emlékek Íze?
Az ízeknek az a csodálatos tulajdonságuk, hogy az elménk legmélyéből évtizedekkel később is képesek emlékeket előhívni. Érzéseket, illatokat, felejthetetlen pillanatokat. Az Emlékek Íze egy tágas, beszélgetésre, főzésre és eszegetésre hívogató egyelőre virtuális konyha, ahol időről-időre összetalálkozhatunk, ahol beszélgetünk vidékről, elfeledett és újra felfedezett hagyományokról, ételekről, ízekről, amelyek emlékeket idéznek fel és teremtenek meg újra.
A blog ötletének megszületéséről itt olvashatsz.

Ki készíti az Emlékek Íze fotóit és ki szerepel rajtuk?
Én készítek minden képet, mint ahogy mindegyiken én is szerepelek. Másképp nem is lehetne, mert mikor dolgozom, akkor egyetlen társaságom többnyire Beeper, a kutyánk. Egyedül szeretek dolgozni, úgy tudok leginkább koncentrálni, gyakorlatilag elmerülök a saját kis világomban.

Milyen fényképezőgéppel és optikával dolgozol?
Egy Canon 5D Mark III-at használok Canon 50 mm 1.4-es, egy 100 mm makro és egy 24-70 mm Mark II optikával.

Hol tanultad az ételfotózást és a food stylingot?
Főképpen önképzéssel. Azt, hogy megtaláltam az ételfotózást, mint az önkifejezés számomra egyik legfontosabb eszközét, Boda Ildikónak, az Otthon magazin főszerkesztőjének köszönhetem, aki bízott abban, hogy a 3000 km távolságból írt rovatomat képes leszek egy idő után saját készítésű fotókkal illusztrálni. Én pedig nagyon szerettem volna tanulni. Ildikó segítő útmutatásai és tanácsai által nagyon sokat fejlődtem. Emellett részt vetttem egy kiváló málagai ételfotós, Luisa Morón ételfotózás workshopján, majd hónapokig magántanítványként tanultam tőle a szakma csínját-bínját és nagyon hálás vagyok neki az inspirációért, a támogatásért, és a tudásért, amit elsajátíthattam.
Ezután pedig gyakoroltam, készítettem a képeket sorban, és nem adtam fel akkor sem, amikor úgy éreztem, soha nem lesz olyan a végeredmény, amilyet a fejemben magam előtt látok. A tanulást pedig azóta sem hagyom abba. Rendszeresen részt veszek a Food Photo Fesztiválon Vejlében, ahol minden beszélgetés, workshop és előadás lehetőségét megragadom, hogy fejlődhessek.

Azt hallottam, hogy az ételfotókon valójában nem is az étel van a képen, fagyi helyett burgonyapüré, tejszínhab helyett borotvahab… Te is használsz trükköket?
Áron, a párom igencsak morcos lenne, ha borotvahabot kéne megennie desszert helyett… Szóval a válaszom határozott nem. Nálam minden az, aminek látszik és ahogy Melcsi barátnőmnek szoktam mondani- aki zseniális portréfotós- hogy nekem az ételfotózásból az a szerencsés előnyöm van, hogy én az alanyaimat megehetem. És erről nem is szeretnék/szeretnénk lemondani.

Végzett szakács vagy, vagy ez csak hobbi?
Közgazdászként végeztem, de néhány év multinál eltöltött idő után rájöttem, hogy valójában én jobban szeretem a tűzhelyet az íróasztalnál, így a szakács képzettséget is megszereztem, gyakornokként dolgoztam egy francia séf mellett Avignonban és megnyitottam a saját éttermemet Bistro 181 néven, amely két évig üzemelt nagy sikerrel. A történetemről részletesebben itt olvashatsz.

Használhatom a képeidet és a recepteidet a saját oldalamon vagy a kiadványomban?
Az Emlékek Íze teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, a recepteket, a szövegeket és a fotókat is beleértve, ezért a hozzájárulásom nélkül erre nincs lehetőség. Bármilyen ilyen jellegű kérés, kérdés esetén kérlek, írj egy üzenetet a “kapcsolat” menüpont alatt, vagy az emlekekize (kukac) emlekekize (pont) hu email címre.

A blogon kívül máshol is lehet találkozni a képeiddel és a receptjeiddel vagy éppen Veled?
Két és fél évig állandó rovatom volt az Otthon Magazinban, megjelentek receptjeim a Jamie Oliver Magazinban 2016 évi nyári különszámában és örömmel veszek részt minden olyan kezdeményezésben, amely összehangban áll a blog szellemiségével. Legutóbb a Light Grey Art Lab galériában, Minneapolisban állították ki két képemet a TOBEYOU című személyes történetekről, emlékekről szóló kiállítás részeként.
A blog időnként kilép a virtuális térből, így júniusban egy nyári délutánon a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kertjében piknikeztünk. Sütit sütöttem és meséltem álmokról, főzésről, elhivatottságról. Beszámolót és képeket itt találhatsz.

Lenne egy együttműködési javaslatom, hogyan tudlak elérni?
Remek! Kérlek, írj emailt az emlekekize (kukac) emlekekize (pont) hu email címre.

Szeretnék hirdetni a blogodon, mi a módja?
Köszönöm szépen a kérdést és hogy gondoltál rám. Annak érdekében, hogy az oldal letisztultságát megtarthassam, sajnos nem tudok külső hirdetőket fogadni.

Ki készítette a weboldaladat és az arculatot?
Mindkettőt egy-egy barátunknak köszönhetem. A weboldal technikai felépítésében Andirkó László segített a SoleVisiontől, a logot és arculatot pedig Szabó Kraker László készítette.