Farmtól az asztalig, azaz egy igazi házi túrógombóc története

túrógombóc az Emlékek Íze konyhájábólNem sokkal a hazaköltözésem után összefutottunk Veszprémben egy régi kedves ismerősünkkel, aki a közelben több hektárnyi területen szürkemarhákat tenyészt. Jóska nagyon örült a hírnek, hogy visszatértem és annak is, hogy nem messze tőlük, a mi kis falunkba költözünk. “Nem akartok egy kis szürkemarha borjút ajándékba? “ tette fel nekünk a kérdést, mire mindhárman jót kacarásztunk rajta és szeretettel elbúcsúztunk. Csak később, a kocsiban szólalt meg Áron halkan: “Azért néhány percig elgondolkoztam ezen a kis szürkemarha borjún…” Én kikerekedett szemekkel néztem rá…” Na, de tudod mekkora lesz nagykorában…gondoltál…hm…a takarításra?” – kérdeztem óvatosan. Erre ő beindította a motort és elnevette magát. “ Jól van, jól van, csak olyan aranyos lehet…”

Megállapotunk, hogy bár a vidéki életet választottuk, de állatot nem fogunk tartani. Időnként persze elgyengülünk, Áron a szürkemarha borjútól, én pedig a csirkéktől. Aztán győz az észérv. Főleg azért, mert itt vannak Aniék a szomszédban.
Reggel csak átsétálok hozzájuk és bevásárolok. Friss házi tejet, krémes tejfölt, mozzarella-szerű lágy sajtot, túrót és házi tojást. Az a szerencsénk, hogy Aniékat nem ijesztette el a rengeteg feladat, vagy az 5 órai kelés az év minden egyes napján. Azért dolgoznak, hogy pontosan tudják, hogy mit esznek és most már van annyi, hogy másoknak is jusson. Jó látni, hogy náluk minden a szabaságról szól: a teheneknek ott a végtelen rét a ház mögött, a tyúkoké napközben a kert. Egyik reggel az istállóba is beleshetek, ahol csodálattal vegyes áhítattal nézek körbe és jó néhány barna szempár néz vissza rám. Az egyik, egy kéthetes borjú ott álldogál az anyja mellett, a másik kettőről a sarokban kiderül, hogy ikrek. Azon gondolkodom, vajon mi történne, ha egyszer Aniék megengednék maguknak a reggeli lustálkodást és nem tartanák be a fél hatos etetést. Ani meglepetten rámnéz. “ Azt nem hagynák! Ha nem kapnak enni, ordítanak, a lovak rúgják az istálló oldalát. Ha például bálba megyünk, hazajövünk 5-kor, megiszunk egy csésze kávét és indulunk. Már hozzászoktunk. ” Ha megmarad tej, abból aludttej lesz, ahogy régen mi is készítettük. Értelmet nyer számomra az a mázas terrakotta köcsög, amit Mami örökségeként Aputól kaptam karácsonyra. Aninál az ikertesvéreiben áll az aludttej, el is magyarázza, hogy hogyan készítsem elő a köcsögöt, mennyi fér bele és hogyan szedjem le a tetejéről a tejszínt. Szorongatom a túrót és a többit, mintha kincset fognék. Hálás vagyok nekik, hogy ők csinálják, viszik tovább a tudást, ezáltal gondoskodnak rólunk is.
Megbeszéljük, hogy mikor jövök legközelebb, Ani megnyugtat, hogy lesz elég tojás, mert a tyúkok újra kezdtek többet tojni…érzik a tavaszt….Tessék, ez a vidéki időjárás előrejelzés.

Hazasétálok, a tojásokat szeretném berakni a hűtőszekrény tartójába, de túl nagyok, nem férnek el…Felütök egyet, hozzákeverem a friss, krémes túróhoz egy kis búzadara és liszt kíséretében, hogy aztán gombócot formázva dobhassam be őket a forró vízbe. Egy kis zsemlemorzsában hempergetés és kész a túrógombóc. Nem olyan, mint máskor, de végre pontosan olyan, mint gyerekkoromban. Remegős, lágy, házi édes tejföllel meglocsolva.
Nézem a polc tetején Mami aludttejes kancsóját, ami hatvan év után hazatért a kis falujába. Azt már most biztosan tudom, hogy nem dekoráció lesz belőle.

Túrógombóc
Hozzávalók: 250 g túró, 1 db tojás, 50 g búzadara, 1 púpozott ek. liszt, 2 tk. só, kevés vaj, zsemlemorzsa, tejföl, porcukor

A túrót összekeverem a tojással, a búzadarával és a liszttel és 10 percig állni hagyom. Vizet forralok, abba teszem a sót. Vizes kézzel gombócokat formázok és a forró vízbe dobom őket, majd onnantól számítva, hogy feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzöm őket. Közben egy kevés vajon megpirítom a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat meghempergetem benne. Tejföllel nyakon öntöm és porcukorral megszórom.

túrógombóc az Emlékek Íze konyhájából

túrógombóc az Emlékek Íze konyhájábóltúrógombóc az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

2 hozzászólás

  1. Válasz

    Ági

    2016-02-22

    Drága Judit !
    Elküldtem Neked az Erdők íze oldalt, nagyon érdekes és tanulságos információival!
    Puszi és ölelés Ági

    • Válasz

      Judit Neubauer

      2016-02-24

      Drága Ági, megkaptam és folyamatosan figyelem, nagyon köszönöm! Ráéreztél, hogy ez engem érdekelni fog! 🙂 Puszi!

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba