fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Remények és álmok egy levesben: fejtett bableves

Date
febr, 02, 2018

Vége volt a nagy melegnek, a vénasszonyok nyarát éltük éppen és arra vártunk, hogy a házunk felújításához szükséges dokumentumokat be tudjuk adni, és végre elkezdődhessen az építkezés. Áron szorgalmasan járt ki a magára maradt kis házhoz, füvet nyírt, rendett rakott, ő így tudott megbirkózni a várakozás nehézségével, én pedig úgy, hogy távol maradtam. Szó szerint fájdalmas volt otthon lenni úgy, hogy nem lehetünk mégse otthon.
Egyik alkalommal Áron a fűnyírásból azzal jött haza, hogy a szomszédaink kérdeztek felőlem, mert szeretnének babot adni nekünk és ha jövök, akkor frissen szednek. Annyira jól esett ez a kedvesség, hogy még így a távolból is gondolnak ránk, hogy elhatároztam, épp ideje, hogy szoktassam magam a felújítás gondolatához, és a házfalon tátongó lyukakhoz, így egyik délután elkísértem Áront. Jó volt végignézni a gyümölcsfákat, figyelni a domboldalon legelésző lovakat és néhány szót váltani Tiborékkal, akiktől egy kiló csodálatos, maguk termelte fejtett babot kaptunk ajándékba.
Őszintén bevallom, hogy korábban nem voltam igazán nagy barátságban a babbal, kivéve a sárga vajbabot, így kicsit tanácstalan voltam, hogy mit is készítsek belőle. Anyu felvetette, hogy ha már úgyis együtt lakunk, megtanít bablevest főzni. Így a feléből frissen levest készítettünk- közben én szorgalmasan jegyzeteltem- a másik felét pedig lefagyasztottam és a kis csomag eddig várt arra, hogy egy blogbejegyzés szülessen belőle.
Most a kis ház már nem elhagyatott. Bár még nem költözhetünk, mert továbbra is meglehetősen szellős, de minden nap szorgos kezek dolgoznak rajta, hogy egyszer újra a mi kicsi házunk váljon belőle. Minden nap egy ünnep, amikor az első szarufák a helyükre kerülnek, aztán a lécek, aztán az ereszcsatorna és az első cserép…
Ebbe a bablevesbe belefőzök mindent, ami a fejemben kavarog, a reményeimet, a várakozást, az álmaimat.
És ez a bab…talán mert az ízében benne van a szomszédaink gondoskodó szeretete, vagy mert abban a földben termett, ahol hosszú keresgélés után otthonra leltünk. De mikor belekóstolok a forró levesbe, rájövök, hogy fel kell függesztenem, de leginkább örökre feladnom a babbal kapcsolatos előítéletemet. fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Fejtett bableves
500 g bab
2 l víz

2 evőkanál napraforgó olaj
1/4 vöröshagyma
1 kis babérlevél
1/2 paradicsom
2 fehérrépa (ahogy mi nevezzük) vagyis petrezselyemgyökér
2 sárgarépa

1 kis szelet paprika
1 kis darab erőspaprika
1 marok (30 g) eperlevél tészta
1 kis csokor petrezselyem

A rántáshoz:
4 ek. napraforgóolaj
3 púpozott tk liszt 20 g
1 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál édes pirospaprika

Tálaláshoz tejföl ízlés szerint

Ha szárazbabot használok, akkor előző este hideg vízbe áztatom. A fejtett babot frissen blansíroztam, azaz forró vízbe dobtam kb. 5-6 percre, majd leöblítettem hideg vízzel, lecsöpögtettem, így tettem el a fagyasztóba, de így is használtam fel frissen. Anya szerint ezzel elkerülhetőek a bab “mellékhatásai”. A levest érdemes elkészíteni egy kicsit korábban, mert finomabb, ha áll egy kicsit és összeérnek az ízek.

A vöröshagymát megpucolom, és negyedbe vágom. A paradicsomot félbevágom, a paprikákból kis szeleket vágok A fehérrépát és a sárgarépát megpucolom és félkarikára vágom. A petrezselymet felaprítom.
Egy fazékban kevés olajat hevítek, beledobom a sárga- és fehérrépát, megsózom és egy kicsit megdinsztelem, ahogy Anyu mondja, így jobban kiadja az ízét. Felengedem a hideg vízzel, és bezöldségelem, mehet bele a vöröshagyma, a paradicsom, a paprikák, a babérlevél, és ízlés szerint só. Ha nyáron friss fejtett babot használok, akkor azt is hozzáteszem, de ha a fagyasztóból vettem ki, akkor megvárom, míg felforr a víz. Fedővel lefedem és takarékon 1,5 óráig főzöm, vagy addig, amíg a bab megpuhul.
Ekkor jöhet a rántás. Egy kis nyeles edényben felhevítem az olajat, hozzáöntöm a lisztet és addig kavargatom, amíg enyhe színt kap. Ekkor belenyomom a fokhagymagerezdet, félrehúzom a tűzhelyről és mehet bele a paprika. (Ha hirtelen hő éri, akkor megkeseredik). Ekkor jön az izgalmas rész. Anyu folyamatos keverés mellett beleönti a levesbe, van aki felhigítja egy kevés hideg vízzel, mi a szakácsiskolában úgy tanultuk, hogy rövid időre félretesszük
Folyamatos keverés mellett a rántást hozzáadom a leveshez, átkeverem és mehet bele a tészta is. 5 percig főzöm, tesztelem, hogy megfőtt-e a tészta és kész. Megszórom a tetejét az apróra vágott petrezselyemmel.fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu
fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

fejtett bableves az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Leave a comment

Related Posts

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba