Bár régen, nagyvárosokban élve mindig melankólikus hangulatban vettem tudomásul a hűvösebb napok beköszöntét szeptemberben, de itt, a Bakonyban, a kis házban egy lépésnyire a természethez az ősz szép lassan nem csak a napjainkba, hanem a szívembe is belekúszott. Szeretem, hogy annyira mások a fények, hogy a reggeli napsugarak árnyjátékként vetítik a házra a cseresznyefánkat.
A kertünkkel szemben levő hegy reggelente ködfelhőbe burkolózik és sárga és barna foltokban pettyezik az őszi lombok. A nyári estéken relaxációs zenét szolgáltató tücskök elhallgattak és tegnap először gondolkodtunk el azon, hogy lassan begyújthatjuk a nyáron újrarakott cserépkályhánkat. Este jól esik teát kortyolgatva takaróba burkolózni és elmerülni egy jó könyvben. Egy kicsit lelassul a természet, vagy talán a világ is körülöttünk és jó megélni ezt is, nemcsak a nyár felfokozott, magával ragadó izgatott vibrálását.
Az ősz másfajta ételek elkészítésére inspirál. Kifejezetten örülök, ha be kell gyújtani a sütőt, vagy hosszabb a főzési idő, mert ilyenkor a ház megtelik melegséggel. Bár eredetileg egy édességet terveztem a mai blogbejegyzésben, de mikor megláttam a konyhakertünkben megérett paprikáinkat, nem is volt kérdés számomra, hogy mit készítek. Töltött paprikát. Benne van még egy kicsit a nyár íze és zamata, viszont őszi köntösben, igazi lélekmelegítő étel egy szelet ropogós héjú kenyérrel. Úgy főzöm, ahogy Anyu készíti, megízesítve jó sok zöldséggel: így nem csak a saját paprikánk, hanem a paradicsomunk és hagymánk zamata is belekerül a mártásba.
Igaz, néha a nap elbújik a szürke felhők mögé, időnként fázósan borzongok meg a meleg pulcsimban az erős szél miatt, rövidebbek a nappalok és egyértelműen közeledünk az év hidegebb időszaka felé. De mindez innen, a konyhából nézve egy tál töltött paprika fölé hajolva, beleszippantva és megízlelve konyhakertünk esszenciáját, egyáltalán nem tűnik aggasztónak. Sőt.
Töltött paprika, ahogy Anyu készíti
Hozzávalók:
500 g darált sertés- vagy pulykacomb
1 tojás
3-4 paprika
3-4 kisebb paradicsom
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
150 g rizs
300 ml passzírozott paradicsom (passata)
1 zellerlevél
1 mokkáskanál édes pirospaprika
só, őrölt bors
majoránna
4 ek. olaj
4 tk. liszt + egy kevés a gombócok forgatásához
1 ek. cukor
A rizst hideg vízbe áztatom. Egy nagyobb lábasban felteszek forrni 2 liter vizet. Beleteszek egy fél fej vöröshagymát, a zellerlevelet, sót és a paradicsomokat félbevágva. A hagyma másik felét apróra vágom és kevés olajon ledinsztelem, majd hozzáadom az átnyomott fokhagymagerezdet. Hagyom kihűlni.
A darált húst fűszerezem a pirospaprikával, sóval, borssal, majoránnával, majd hozzáadom a leszűrt rizst, a tojást és a kihűlt hagymát. Jól összegyúrom. A paprikák megházát kivágom, eltávolítom a magokat, és megtöltöm a hússal úgy, hogy az ujjammal egy lyukat vájok a hús közepébe, hogy a rizsnek legyen helye megdagadni. A maradékból gombócokat formálok és lisztbe forgatom őket. Ha forr a víz, beledobom a gombócokat és a töltött paprikákat és kb. 1 óra 15 perc- másfél óra alatt készre főzöm őket. Egyet kiveszek, félbevágom és ha a rizs megpuhult, akkor szűrőkanállal tálra szedem őket. A levet átszűröm, a szétfőtt paradicsomokat is belepasszírozom. Egy lábasban rántást készítek: az olajat felhevítem, belekeverem a lisztet, a cukrot, majd gyors, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a főzőlevet és a passzírozott paradicsomot/passatát. Összeforralom és mikor kicsit besűrűsödött, visszarakom a gombócokat. Ropogós házi kenyérrel tálalom.