kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

A kudarcok fontossága és kakaós kalács

“Nem vallottam kudarcot, csupán ezer módot találtam, amellyel nem lehet villanyfényt előállítani. Ennyivel közelebb jutottam ahhoz, amelyikkel lehet”- mondta Thomas Edison, amikor a kudarcairól faggatták. Ezt a gondolatot Kata mondja el nekem a beszélgetésünkkor, mikor megosztom vele, hogy rájöttem, mennyire rosszul viselem a kudarcot. A téma apropóját egy banálisnak tűnő ügy, egy félresikerült kalács adja, viszont ez inkább csak a szimbóluma egy régóta az életemet átszövő problémának. Ugyanis nem csupán arról van szó, hogy csalódott, vagy elkeseredett leszek attól, ha valami nem sikerül, hanem úgy érzem, ha kudarcot vallok, akkor elvesztegettem az időt. Tehát hibáztam. És a hibát – bármilyen minőségű is legyen- nem tudom elfogadni. Már ha én követem el.
Mikor Kata elmeséli Edison példáját, úgy gyúlik fény a fejemben, mint Edison villanykörtéiben, mert az ember általában a saját hülyeségeit olyan rutinosan és magabiztosan tudja ismételgetni, hogy szokássá válnak, amihez aztán foggal-körömmel ragaszkodunk, mert olyan megnyugtatóan és kellemesen ismerősek és biztonságosnak tűnnek. Az élet egyszer fent és lent, öröm és bánat, siker és kudarc. Elesünk, felkelünk és továbbmegyünk a következő botlásig. Bár a minket körbevevő világ általában a végeredményt, vagyis a megérkezést veszi észre és értékeli, de nekünk, akik az adott utat járjuk, szigorúan magára az útra kell koncentrálnunk, mert különben lemaradunk a lényegről.
Mi is a lényeg? Hogy a helyeset választjuk, ahelyett, hogy a könnyűt választanánk.
Könnyebb mondani, mint tenni, mikor ott állok, kezemben egy foszlósnak nem igazán mondható kakaós kaláccsal, ami ráadásul sós, és elméletileg szakács vagyok, cukrászati gyakorlattal.
Pedig lelki szemeimmel a reggeli kakaós kalácsról álmodoztam, ami lágy, könnyű, kellően vajas, és minden szeletnél meglepetésszerű mintázattal tekeredik a kakaós és a vaníliás tészta.kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

Kiindulási pontként a fonott kalács receptjét használom, de több tényezővel nem számolok.
Először is, nagyobb kávéskanalat használok, mint az otthoni készletünkben, ezért elsózom a tésztát. Örökérvényű igazság, hogy mindig jobb grammban megadni a hozzávalókat.
Másodszor: elfelejtem, hogy elfogyott a méz az Emlékek Íze kuckóból/műteremből, viszont mire visszérek a boltból enyhén megköt a megolvasztott vaj, amitől kevesbé lesz lágy a tészta állaga.
Harmadszor, érdemes Mamira hallgatni, aki elmondja, hogy mikor kakaós kalácsot sütött, tojássárgáját tett bele és vaníliáscukrot.
Az első próbálkozás- azon kívül, hogy sós- megjárja, de ez nekem nem elég. Bár könnyű lenne posztolni, lecsökkentve a só mennyiségét, de nem lenne helyes. Így hát leülök az asztalhoz és készítek egy táblázatot. Négy oszlopot rajzolok: ahogy a French Culinary Institute-nál tanultam az úgynevezett challah-t készíteni, Horváth Ilona tejes kalácsának receptje referenciaként, Mami kalácsa és az én variációm. A sorokba a hozzávalók kerülnek, a mennyiségeket összevetem és gondolkozom. A két tojás helyett teszek bele egy tojást és egy tojássárgáját, kicsit több mézet, kevesebb sót és a vajat belekeverem rögtön az elején, ellentétben azzal, ahogy tanultam. Csökkentem a kakaó mennyiségét is, és szemben az első variációval- amikor négy részre osztottam a tésztát és két-két szálat összetekertem- rendes fonott kalácsot készítek és hirtelen ötlettől vezérelve az egyiket jégcukorral, a másikat apróra vágott pisztáciával szórom meg.
Az eredmény: tökéletes kakaós kalács, aminek vajas illata hazafelé az egész autómat belengi. Nonfiguratív formában megjelenő kakaós és vaníliás tésztarészek, és minden szeletre jutó apró cukor- vagy pisztáciadarabok.kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs
Nem nehéz rájönni, hogy az első kalács vezetett a második kalácshoz, mint ahogy egy számomra teljesen ismeretlen és kitaposatlan ösvény ahhoz a mérföldkőhöz, hogy két éves lett az Emlékek Íze. Szeretem ezt az utat és nem cserélném el semmiért, már csak azért sem, mert most itt van előttem ez a kis kerekded fonott kakaós kalács, és hívogat, hogy vágjak belőle egy szeletet. Nem tiltakozom. Amíg majszolom a vajas, foszlós tésztát, az jut eszembe, hogy talán valahol, valamelyikőtöknél egy ilyen szelet kalács bearanyoz majd egy vasárnap reggelt, egy kis vajjal, házi lekvárral, vagy csak önmagában. Ha pedig ez megtörténik, az felülír minden kudarcot. Még egy sós kalácsét is.

Kakaós fonott kalács
(2 kalács lesz belőle)
Hozzávalók:
500 g finomliszt
150 ml tej
30 g méz
35 g cukor
1 tojás+1 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
60 g olvasztott vaj
1 csapott kávéskanál (11 g) só+1 csipet só
15 g élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál holland kakaópor

 1. A tejet meglangyosítom, a fele mennyiségben feloldok 1 kávéskanál cukrot és az élesztőt, majd letakarva hagyom felfutni. A tej másik felében feloldom a maradék cukrot és vaníliás cukrot. A lisztet összekeverem a csapott kávéskanál sóval és a mézzel.
 2. Ha felfutott az élesztő, beleöntöm a lisztbe és hozzáadom a maradék tejet és a tojást és a tojássárgáját, valamint a vajat. Addig gyúrom, amíg rugalmas, lágy tésztává áll össze. Ekkor megmérem, elfelezem, az egyik bucihoz hozzákeverem a kakaóport és addig gyúrom, amíg egyenletesen kakaóssá válik.
 3. A bucikat enyhén megolajozott tálakba teszem, és egy picit megolajozott folpack fóliával letakarva egy órán át kelni hagyom. Ezután a gyúródeszkára borítom őket és mindkettőt 3 db 150 grammos darabra vágom. A tésztadarabokból kerek cipókat formázok, majd folpack fólia alatt 20 percig pihentetem őket.
 4. Pihenés után először hengert, aztán vékony hurkákat formázok. A fonáshoz a három hurkát az egyik végén összecsípem úgy, hogy a középső szál legyen legfelül. (Az egyik kalácsnál kettő kakaósat, egy vaníliásat, két vaníliásat egy kakaósat fonok össze) A fonást bal szélről kezdem,majd a tészta végét összecsípve a fonat alá rejtem, hogy ne bomoljon szét. Sütőlemezre helyezem és a csipet sóval felvert tojással bekenem a kalácsokat, majd folpack fóliával letakarva egy órát kelesztem őket.

Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Sütés előtt még egyszer átkenem tojással, majd elektromos sütő esetén az alsó rácsra teszem, gázsütőnél pontosan ellenkezőleg, a felső rácsra, hogy szépen megkeljen és ne süljön meg túlzottan az alja. Kb. 20 perc alatt készül el, amikor a teteje aranybarna és kicsit ropogós, a belseje foszlós és puha marad. Ha megütögetem az alját és kicsit kongó hangot ad, akkor kész. Rácson hagyom kihűlni.kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

kakaós kalács az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu/kakaos-kalacs

Neubauer Judit

2 hozzászólás

 1. Válasz

  Hédi

  2018-01-20

  Drága Judit!
  Gyönyörű lett! Szinte érzem az illatát! Hmmmm… 🙂
  Üdv: Hédi

  • Válasz

   Neubauer Judit

   2018-01-22

   Drága Hédi, köszönöm szépen! ☺️♥️Puszi Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba