Sometimes a recipe ends up in some unexpected ways…which obviously can be positive or negative outcome as well. The story started with my desire to share a recipe which is easy to prepare so you can spend more time with your family during Easter holiday. This recipe from a basic Hungarian cookbook meant to be a cone but ended up like…a sandwich! :D Happy Easter everyone! #recipes #quickrecipe #instafood #instafoodie #foodphotographer #foodphotography #baking #edibleflowers #strawberry #tasteofmemories #hungariancountrycooking #hungary #emlekekize#sweetsandwiches

Egy meglepetésszerű végeredmény: epres-tejszínhabos szendvicsek

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájábólHúsvéthez közeledvén gondolkodtam, hogy milyen recepttel lepjelek meg benneteket. Ha visszakerestek az archívumban, megtalálhatjátok Mami isteni töltött tojás receptjét, de a húsvéti sonka mellé a télen posztolt fonott kalács is tökéletes párosítás.Mégis, most valahogy más irányból szerettem volna megközelíteni az ünnepet és ebben váratlan véletlenek segítettek.

A kertben sorban virágoznak a gyümölcsfák, most már fejből tudom a sorrendet. Először a cseresznyeszilva, aztán a sárgabarack, őket követi a cseresznye, a meggy, majd az alma és a körte. A diófa zárja a sort, ő épp, hogy csak az első leveleit bontogatja.
Lelkesen locsolom a retket, mert Marikától, a szomszédtól azt tanultam, hogy sok víz kell neki, hogy ne legyen fás. Annak érdekében, hogy több alkalommal is jóllakjunk a cukorborsóból, két hetes eltolással vetettem két külön sort. Az Erzsiéktől kapott rozmaringágból vágott kis növendékeket nevelgetem melegházban, hogy sikerüljön pótolni a télen elfagyott rozmaringunkat.
Akárhányszor kimegyek a kertbe, mindig úgy érzem, hogy az egész napot itt tudnám tölteni, mert egyszerűen nem tudok betelni vele. Jó lenne megélni minden egyes pillanatát a tavasznak és nem hagyni, hogy elszaladjon mellettem észvétlenül. Így vagyok a Húsvéttal is. Csodálatos dolog finomabbnál finomabb dolgokat alkotni a konyhában, de mégis, valahogy jó lenne ott lenni a pillanatban, értékelve az együttlétet a családunkkal.
Na, de persze, sütni, azt muszáj, nem az elvárás, hanem a leküzdhetetlen belső késztetés miatt. Olyan ötletet kerestem, ami könnyen elkészül, de mégis nagyon finom és megjelenésével méltó koronája lehet az ünnepi ebédnek. Horváth Ilona sietett a segítségemre, ugyanis az ő receptkönyvében fedeztem fel a krémmel töltött tölcsér receptjét. Ami azt illeti, tölcsért tekernem a tésztából egyáltalán nem sikerült, habár lelkesen próbálkoztam. Elgondolkodva nézegettem a kisült “egyedeket”. A tallérok kicsit ragacsosak, kívül ropogósak, belül lágyak lettek, íz tekintetében pedig nagyon hasonlítottak egy piskótára.
Úgy döntöttem, megsütöm még egyszer, de ezúttal a tésztát egy kis vaníliakivonattal és citromhéjjal bolondítom meg, aztán két korongot összefordítok és tejszínhabbal és eperrel megtöltöm. Így is tettem.
Letesztelve kívül-belül a végeredményt, meg kell állapítanom, hogy a receptnek van egy gyengesége: a ragacsosságuk miatt a szendvicseket csak óvatosan, spatulával, vagy késsel tudjuk közlekedtetni és célszerű a tálalás előtti utolsó pillanatban összeállítani. Viszont azt hiszem, hogy ezt meg tudjuk bocsátani, rögtön az első falatnál.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Nektek sok szeretettel!
Judit

Epres- tejszínhabos szendvics
(7 darabhoz)
Hozzávalók:
50 g kristálycukor
25 g liszt
1 tojás
1 csepp vaníliakivonat
1 fél citrom reszelt héja
7 szem eper
200 ml tejszín
2 ek. porcukor

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tojást habosra keverem a kristálycukorral, hozzáadom a lisztet, a vaníliakivonatot és a citromhéjat. Egy sütőpapírral borított tepsire kávéskanálnyi halmokat kanalazok és pár perc alatt világos színűre sütöm, akkor jó, ha a széle egy picit elkezd barnulni. A sütőpapíron hagyom kihűlni a tallérokat és egy spatulával veszem le óvatosan. Az epreket felszeletelem, a tejszínt a porcukorral kemény habbá verem, és a tallérokat az eperrel és a tejszínhabbal megtöltöm. Porcukorral megszórom és ha van, ehető virággal díszitem.epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

epres-habos szendvicsek az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba