gyümölcstorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Régi emlékek íze: gyümölcstorta eperrel

Date
máj, 04, 2017

gyümölcstorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.huMint mindenkinek, nekem is vannak gyengéim. Ha egy ideje már olvassátok az Emlékek Ízét, akkor számotokra nyilvánvalóvá vált, hogy egy lágy kelt tésztával és mézes zserbóval a világot meg tudnám váltani. Majdnem.
Most megosztom Veletek a harmadik olyan süteményt, amiért lefutnám a félmaratont is: a gyümölcstorta receptjét. Eduska, a nővérem pontosan tudja, hogy mennyire imádom, ezért karácsonykor mindig süt- hm…nekem, de azért a többieknek is jut-  én pedig reményteljesen tekintgetek a hűtő irányába vacsora után, mert bízom benne, hogy nem felejtette el.
A gyümölcstorta nnak idején a mézes zserbóval együtt szerepelt a Jamie Oliver Magazinban és mivel épp kezdődik az eperszezon, úgy gondoltam, hogy ideje, hogy a blogra is felkerüljön. Van egy másik ok is, amiért eszembe jutott, mégpedig az, hogy nemsokára meglátogatjuk a sváb rokonaimat Németországban, akiket a háború után kitelepítettek. Ez az ő receptjük. Gyerekként nem igazán értettem, hogy mi a kitelepítés és azt hittem, hogy ők önként választották, hogy Németországban szeretnének élni. Most már tudom, hogy a történelem egyik nagyon szomorú és sötét foltja ez és az csupán a sors váratlan fordulatainak és nagymamám harcos személyiségének köszönhető, hogy végül neki nem kellett elhagynia a mi kis falunkat és az otthonát egy marhavagonban, néhány kilónyi személyes tárggyal és némi élelemmel. 7 éves voltam, mikor először meglátogattuk családunk elszakadt ágát az akkori NDK-ban és ott ettem először ezt a gyümölcstortát. Békebeli idők voltak, amikor a családok délutánonként szünetet tartottak a munkában, mert az volt az ideje a “Kaffee und Kuchen”-nak, a közös kávézásnak és sütizésnek. A különleges alkalomra herendi készlettel terítettek meg, mivel Feri bácsi, a nagymamám bátyja Herenden volt porcelánfestő és nagy becsben tartották az általa festett darabokat, távol a régi otthonuktól. A Kaffee und Kuchen igazi Kánaán volt egy kisgyerek számára: az asztal közepén kávé, tea, gyümölcstorta és más sütemények sorakoztak, és mivel a torta annyira ízlett nekünk, elkértük a receptjét.
Most, hogy hamarosan ismét találkozunk Feri bácsi fiával, Franzzal és a feleségével, Renátával, arra gondoltam, hogy néhány régi képből készíttetek másolatot nekik, amin még az ő szülei és az én nagyszüleim is rajta vannak. Közben a terített asztalról is találok képet és megállapítom azt is, hogy minden közös fényképen engem csak villával a kezemben lehet látni.
Ez a szokásom azóta se változott, ha gyümölcstorta van a közelben.

gyümölcstorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Gyümölcstorta családi recept alapján
(egy 25 cm-es tortaformához)
Hozzávalók:
3 tojás
4 ek. napraforgó olaj
6 ek. + 2 ek. porcukor
3 ek. víz
6 ek. liszt
1 csg. sütőpor
200 ml tejszín
500 g eper
1 csg. átlátszó tortazselé

A krémhez:
450 ml tej
50 ml tejszín
3 tojás
150 g cukor
25 g kukoricakeményítő
15 g liszt
1 kk. vaníliakivonat

Előmelegítem a sütőt 200 fokra, kivajazom és kilisztezem a tortaformát, vagy kibélelem az alját sütőpapírral. Habosra keverem a tojássárgáját a 6 evőkanál porcukorral, a liszttel pedig lekeverem a sütőport. A tojássárgához hozzáöntöm az olajat és a víz felét, majd a víz másik felével kemény habbá verem a tojásfehérjét. Felváltva a lisztet és a tojásfehérjét adagolva lágyan átkeverem a tésztát, majd a formába öntöm és aranybarnára sütöm úgy, hogy 10 perc után csökkentem a hőmérsékletet 180 fokra. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e.
A krémhez a tejszínt a tejjel felforralom, a tojást elkeverem a maradék hozzávalókkal a vaníliakivonat kivételével. A felforrt tejet folyamatos keverés közben hozzáöntöm a tojásos keverékhez, majd sűrűre főzöm, a végén hozzáadom a vaníliakivonatot. A zselatint elkészítem a leírás szerint, a piskótára rákenem a vaníliakrémet, a félbevágott eperszemekkel díszítem és egy ecsettel átkenem zselatinnal, hogy ne száradjon ki. A maradék porcukorral felvert tejszínnel tálalom.

gyümölcstorta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Leave a comment

Related Posts

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba