Mami, Anyu édesanyja az elmúlt 50 évét egy városi lakásban töltötte. Mivel mindig is imádta a természetet, ezért kapva kapott az alkalmon, hogy a 70-es években eladóvá váltak hétvégi telkek nem messze Veszprémtől, a Csatár-hegyen. Mamám meggyőzte a papámat, hogy jó ötlet, aki bár az elején nem volt lelkes, szép lassan maga is megszerette a kicsi kertet, ahol az én gyerekkoromban már jól bejáratott szabályos ágyások sorakoztak, több cseresznyefa, dió-, meggy-, szilva, őszibarack és kajszi örvendeztettt minket a termésével. Ribizli és málnabokrok szegélyezték a telket és a nyírfa alatt homokozó várt minket. A két fenyőfa alól szedhettük a gyöngyvirágot, a bungaló ablaka előtt pedig rózsa futott fel. Nem volt és nincs azóta se bevezetett víz, így vájlingban mostunk kezet, amihez demizsonnal hordtuk otthonról a vizet. Csatin- ahogy mi neveztük- csupa izgalmas dolog kapott helyet a bungiban, ami számunkra a nyár szimbólumává vált. Szalmakalapok, strandruhák, óriási napszemüvegek Mami régi készletéből, kézi habverő, amivel a seregélyeket üldöztük el a cseresznyefától és különböző méretű és színű nyugágyak. Nem volt szükségünk semmi különösre, hogy jól érezzük magunkat. Mami csirkecombot rántott és rósebjnit sütött hozzá, miközben szólt a Kossuth rádióból a kedvenc zenéje, desszertnek pedig szedtünk, ami épp érett. Délután zsíros kenyeret ettünk zöldhagymával, amit előtte húztunk ki a földből és ha nassolnivalóra vágytunk, akkor kaphattunk rebarbarát. Kissé szokatlan, tudom, de én akkor is és most is nagyon szeretem a savanyú dolgokat. És ha valami, akkor a rebarbara nyersen igazán savanyú. Mami levágott egy szárat és azzal a figyelmeztetéssel, hogy ne együnk belőle sokat, visszaengedett játszani. Nem emlékszem, hogy valaha sütött volna valamit belőle, de ahogy most megláttam a rebarbarát a kedvenc zöldségesemnél, rögtön felmerült bennem, hogy valamit készítenék belőle. Ahogy sokszor, most is felhívom Mamit, akivel végül azt ötöljük ki, hogy egy finom epres rebarbaramártás igazán jól menne a rizsfelfújthoz, amit Anyu receptje alapján sütök meg. Mami annyi instrukcióval lát el, hogy cukorszirupban főzzem meg a rebarbarát és a végén adjam hozzá az epret, de a mennyiségeket és a dolog mikéntjét nekem kell kikísérleteznem. A próbaadag annyira jól sikerül, hogy rögtön bekanalazom, úgy magában, mivel a rizskoch még nem készült el. Az eper édessége tökéletes a rebarbara savanyúságával és felteszi a koronát a vaníliával készült rizsfelfújtra.
Azért persze miközben pucolom és szeletelem a rebarbarát, megkóstolok egy falatot, úgy, nyersen, ahogy régen. És rájövök, hogy van, amiből kinő az ember….Maradok a rebarbaramártásnál, viszont abból repetázni fogok!
Rizsfelfújt
Hozzávalók:
200 g rizs
750 ml tej
50 ml víz
5 ek. cukor
3 tojás
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
30 g vaj
fél vaníliarúd
1 csomag vaníliás cukor
kevés vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
A rizst megmosom, a tejet és a vizet a csipet sóval beleöntöm egy fazékba és lefedve abban teszem fel a rizst főni a vaníliarúddal. Lassú tűzön főzöm, időnként kevergetve, vigyázva, hogy ne fusson ki a tej. Ha a folyadék nagy részét elfőtte a rizs, akkor lezárom és lefedve állni hagyom. Kivajazok és morzsával egyenletesen meghintek egy nagyobb, vagy két kisebb tepsit vagy hőálló kerámia tálat. (én két 14 cm x 20 cm-es formát használtam)
Ha a rizs kihűlt, akkor a 3 tojássárgáját felverem habosra a cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral. A három tojásfehérjét felverem kemény habbá. A rizsbe beleforgatom először a tojássárgás keveréket, majd óvatosan, hogy ne tőrjem össze a habot, a tojásfehérjét is. A formába öntöm és 200 fokon addig sütöm, amíg aranybarna lesz a teteje. (kb. 40 perc)
Epres rebarbaramártás
Hozzávalók:
400 g rebarbara
400 ml víz
6 ek. cukor
400 g eper
1 citrom héja
A rebarbarát meghámozom, és kb. 1 centis szeletekre vágom, az epret apró kockákra vágom. A vízzel és a cukorral és a citromhéjjal felteszem forrni a rebarbarát és forrástól számítva kb. 10 percig főzöm, amíg darabokra esik. Az apróra vágott eper felét hozzáadom, eltávolítom a citromhéjat és botmixerrel krémesre turmixolom. Hozzáadom a maradék epret és kihűtve tálalom.