levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

Macskásodásunk első két hónapja – levendulás almatorta

Több, mint két hónap telt el azóta, mióta Gatát, a cicánkat örökbefogadtuk egy, a valóságban és a lelkemben is dúló vihar után. Az eredetileg tervezett “kinti cica” elméletünk nagyon gyorsan megdőlt, mint ahogy sok más elképzelés is, amit eddig a cicákról és magunkról alkottunk. Ahogyan azt a tapasztalt gazdik már tudják: ahogy mi a négylábúakat tanítjuk, úgy tanítanak ők is minket. Tanultam a merev elképzeléseimről, az előítéleteimről, a félelemeimről és sokadszorra a szeretet erejéről. Ő pedig szép lassan megismeri a szabályainkat, elfogadja, ha Beeper morcos, amikor csont van a szájában és együtt alakít ki velünk rituálékat, ami biztonságérzetet ad mindannyiunknak. 

Gata egy egyéniség, és gyanakszom, hogy valójában nem is macska, hanem macseb, amely egy különleges egyvelege a kutyának és a macskának. A kisasszony fittyet hány a “cicc-cicc”-re és a hasonló nyávogó hívásokra, viszont hallgat a “gyere”-re, a “gyere el onnan”-ra (konyhapult), a “hol a kisegered és a pulykalábad” (ez utóbbi Beeper játékának maradványa) és a “vacsi van” hívószavakra. 

Beeperrel testvéries barátságot kötött, és fajtájához nem méltó módon kergeti kiskutyát, hogy kiprovokáljon egy jó kis fogócskát. Időnként az avarban lapul meg, hogy aztán váratlanul félelmetes nindzsamozdulatokkal rátámadjon a gumielefánttal a szájában érkező ebre. Csupán két hegyes fül árulkodik arról, hogy az avar mélyén egy négylábú rejtőzik.levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

Jó megfigyelő, ezért megtanulta, hogy a konyhában célszerű “beszélni” velem, mert ott, vagy a környéken biztosan fellelhető vagyok. Ahogy Beepernél tanultam az ugatások különböző hangszíneit és fajtáit, most a macskabeszédre specializálódtam, és próbálom megfejteni, hogy Gata nyávogása éppen mit jelent. “Unatkozom” vagy “mindjárt felugrom a konyhaasztalra, csak szólok, mert tudom, hogy tilos”, “éhes vagyok”, “ki szeretnék menni”, vagy csak egyszerűen “szeress”. 

Érdekli a fotózás, ami nem merül ki kizárólag az íróasztalon felejtett objektívsapka pöckölgetésében. Miközben állványra teszem a fényképezőgépet és a beállításokat bűvölöm, ő kiváncsian felugrik a mellettem levő hokedlire, aztán a hátamon keresztül óvatosan rámászik a vállamra és ott kacsingat a kijelzőre. Még az sem kizárt, hogy megtanul ételfotózni. Modellként sem kutya, vagyis macska. Amikor felugrik az ablakpárkányra, és én ráirányítom a fényképezőgépet, pontosan tudja, hogy az exponálás pillanatában kell kecsesen hátrafordulva egyenesen a kamerába nézni. Született tehetség. levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

Most már jót mosolygok azokon a cikkeken és könyveken, amit kezdetben elolvastam a macskák viselkedéséről, és ismét megállapítom, hogy az alapvető módja, hogy megtanuljunk és megértsünk valakit- legyen az két-vagy négylábú- az, hogy figyelünk. És nem adjuk fel. 

Ez sok mindenre igaz az életben, például az új receptek születésére is. A hétvégi családi összejövetel alkalmával Erzsi elmeséli azt az almatortát, amit legutóbb sütött. Magával ragad a gondolat, hogy a linzeralapon vaníliakrémben sülő almadarabokkal tarkított torta saját verzióját elkészítsem, az almás sorozat záróakkordjaként. És ha már saját verzió, mi lenne, ha a Bistro 181-ben, pesti kis bisztrómban olyan sikeres levendulás crème brûlée mintájára készíteném a krémet, a kertünk almáit tenném bele, és mindezt egy jól bevált linzer tészta alapra rendezném el?

A válasz hamarosan megérkezik a költői kérdésre, az alapanyagok rögtön mesélni kezdenek.  A tejszínes, tojásos alapba levendulavirágot morzsolok abból a csokorból, amit Áki barátunktól házavatóra kaptunk, és azokat az apróbb golden almákat használom hozzá, amiket az elsőként beérett almafáinkról szedtünk és méreteknél fogva szebben el tudok rendezni a tortán. 

Az első próbasütés szerelem első látásra, de levonom a következtetéseket, és nem adom fel, hogy ennél jobb is lehet. Újabb gyúrás, keverés és sütés után segítséget is kapok: Gata asszisztál a fényképezésnél, Áron, hivatalos, első számú tesztelőm pedig szemrevételezi a művet, majd letelepedünk az ebédlőasztalhoz. A levendulás vaníliakrém lágy és remegős, az almák kellően savanykásak, a linzertészta pedig megroppan minden falatnál. 

Ezek után mi mást kívánhatnék magamnak és magunknak, mint sok-sok ilyen két hónapot, cicával, macskával, felismerésekkel… és almatortákkal…

Levendulás almatorta

Hozzávalók:

A tésztához: 

250 g liszt

125 g hideg vaj

50 ml hideg víz

1 csipet só

1 tojás

A töltelékhez: 

300 ml tejszín

60 ml tej

3 tojássárgája

50 g porcukor

2 teáskanál szárított levendulavirág

500 g alma

A lisztet összekeverem a sóval, a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a tojást és a vizet és egy rugalmas tésztává gyúrom. Folpack fóliába csomagolom és 1 órára hűtőbe rakom. 

A töltelékhez az almákat meghámozom, félbevágom, a magházat eltávolítom és citromos vízbe rakom, hogy ne barnuljon meg. A tejszínt a tejjel felforralom, félrehúzom, beleteszem a levendulavirágot és 10 percig állni hagyom, hogy átvegye a tejszín a virág aromáját. A tojássárgáját a porcukorral fehéredésig kikeverem, majd folyamatos keverés mellett beleszűröm a tej-tejszín keveréket. Előmelegítem a sütőt 180 fokra és kivajazok egy 28 cm átmérőjű kivehető aljú tortaformát. A tésztát vékonyra kinyújtom és kibélelem a formát, és megszurkálom az alját egy villával és 10 percig elősütöm. Elrendezem rajta az almadarabokat, ráöntöm a tejszínes krémet és még további 25-30 percig sütöm, amíg a krém még enyhén remegős, de már megsült. levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

levendulás almatorta az Emlékek Íze vidéki konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba