mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából

Egyszerűen a legjobb: mézes zserbó

mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólAzt hiszem, számomra Anyu mézes zserbója a világ legjobb sütije a világon. Így, egyszerűen. Rajongással persze elég sok sós és édes ételről tudok beszélni és írni, de teljes odaadó szenvedélyt mégiscsak a mézes zserbó iránt érzek. Ebben a lelkesedésemben osztozik velem Lari, az unokahúgom is, akinek mindig akad egy-egy doboz mézes zserbó, ha a Mamát meglátogatja.
Miben is rejlik a mézes zserbó titka? Talán a vaníliás krém, talán a vékony mézes éppen megfelelően kicsit ropogós, kicsit omló tésztalapok, vagy a tetején a keserű csoki bevonat? Nem tudom pontosan, de azt igen, hogy szégyenletes mennyiséget el tudok belőle fogyasztani, miközben ezeken a kérdéseken gondolkodom.
Tavaly nyáron, amikor a Jamie Oliver magazin főszerkesztője, Komlósi Dani felkért, hogy írjak és fotózzak nekik két receptet, akkor nem volt kérdés, hogy mi lesz az egyik recept. A kerti asztalt terítettem meg és oda vittem ki a zserbót együtt az eperrel díszített gyümölcstortával. Hét ágra sütött a nap, a fölöttem lógó vászon, amit árnyékolásra feszítettünk ki a diófa és a meggyfák közé, vitorlaként lebegett a szélben, ezáltal folyamatos kihívás elé állítva engem a percenként megváltozó fényviszonyok miatt. Viszont a képek így is elkészültek, én pedig boldogan láttam viszont Anyu receptjeit a magazinban. Mail mellékletMost ez jár az eszemben, ahogy megkenem vaníliakrémmel a lapokat és ráöntöm a csokimázat a tetejére. Már nem kell a vastag gyapjúkardigán és végre, hónapok óta először nem fázok, miközben a képeket készítem. Hamarosan újra zöldbe öltözik a kertünk, kifeszíthetjük a vásznat a fák közé és megteríthetem a kerti asztalt. Addig is, egy pár szelet mézes zserbó biztos segíteni fog a várakozásban. És ha mégse, akkor is érdemes volt megpróbálni…

Anyu mézes zserbója
Hozzávalók:
500 g liszt
2 tojás
2 ek. tejföl
4 ek. olvasztott méz
150 g porcukor
60 g vaj
1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krém:
2 tojássárgája
220 g cukor
1 ek. liszt
1 ek. vaníliás pudingpor
400 ml tej
1 tk. vaníliakivonat
250 g vaj vagy margarin

Csokimáz:
150 ml tej
2 púpozott tk. holland kakaópor
50 g vaj
110 g étcsokoládé

Előmelegítem a sütőt 200 fokra. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával és elmorzsolom a kis darabokra vágott vajjal. Hozzáadom a többi hozzávalót és összegyúrom, amíg sima, rugalmas tésztát kapok. Négy részre osztom, majd lisztezett deszkán egyenként kb. 25×20 cm-es téglalap alakúvá nyújtom. Ráfektetem egy sütőpapírral borított tepsi aljára vagy egy teljesen sík sütőlemezre, hogy könnyen le tudjam majd csúsztatni és kb. 10 perc alatt világos aranybarnára sütöm. A lapokat egy deszkán egymásra helyezve hagyom kihűlni, nem fognak összeragadni.
A krémhez a tej felét felteszem forrni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lisztet, a pudingport és a maradék tejet. Ha a tej felforrt, folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a tojásos keverékhez, majd visszateszem a tűzhelyre és alacsony hőfokon egészen sűrűre főzöm, végül hozzáadom a vaníliakivonatot. Robotgéppel habosra keverem a vajat és összekeverem a teljesen kihűlt főzött vaníliakrémmel. A csokimázhoz a tejet felforralom, hozzáadom a maradék hozzávalókat és addig főzöm, amíg besűrűsödik. A krémet elosztom háromfelé (kb. 260 g kerül minden lap közé) a tetejét pedig leöntöm a csokimázzal. Legalább egy fél napot hűvös helyen állni hagyom, hogy kicsit megpuhuljon a tészta és könnyen vágható legyen.mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólmézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólmézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólmézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólmézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólmézes zserbó az Emlékek Íze konyhájábólmézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából mézes zserbó az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

2 hozzászólás

  1. Válasz

    Petrovics János

    2019-01-01

    A mézes zserbót , senki se probálja a recept alapján elkészíteni!
    Èrtèkelhetetlen!!!

    • Válasz

      Neubauer Judit

      2019-01-01

      Kedves János, szomorúan olvastam a hozzászólását. A mézes zserbó receptjét- ahogy minden receptet az Emlékek Ízén- úgy írtam Édesanyám receptje alapján, hogy minél érthetőbb és követhetőbb legyen az olvasó számára, és természetesen az a végeredmény szülessen, amivel örömet szerzek így távolról és ismeretlenül is. Nincs olyan recept a blogon, amit nem készítettem volna el lépésről-lépésre, sőt, sok receptnél ezért készítek fázisfotókat is, hogy ezzel is segítsem az otthoni sütés-főzést. Le tudná írni, hogy mi volt a probléma, talán együtt meg tudjuk fejteni, és akkor ezzel nekem is segít. A receptről már kaptam visszajelzést ismeretlen olvasótól, ezért is voltam megdöbbenve a sorain. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, Neubauer Judit

Leave a comment

Related Posts

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba