néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Egy gyerekkori klasszikus hideg, esős napokra: néger kocka

néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.huA néger kocka gyerekkorunk egyik klasszikusa. Ha valaki esetleg nem ismerné, ez egy kakaós kevert tészta, rajta egy édes-krémes tojáshab végül pedig egy ragacsos kakaós máz. Nem éppen az a sütemény, amelyet bűntudat nélkül ehet meg az ember, de ha kinézek a mostani hideg, esős időre, akkor úgy érzem, erre most pont szüksége van a léleknek.
Illetve Áronnak, aki él-hal bármiért, ami csokis, vagy bármilyen módon köze van a csokoládéhoz. Az elmúlt hetek blogbejegyzései ugyan tetszettek neki, de mindig hozzátette, hogy nincs bennük elég csokoládé. (Hozzáteszem: szerencsére, mert nem igazán passzolt volna mondjuk a töltött paprikához.) Ez a mostani recept egy kicsit az ő kedvéért készült, meg egy kicsit azért is, mert nagyon szeretek csokis-kakaós dolgokat fényképezni.
Mielőtt a sütire rátérek, rövid helyzetjelentés a mi kis bakonyi falunkból. A hétvégén a téli pogácsa alma, ami elméletileg október végére érett volna meg, úgy döntött, hogy cáfolja a szakkönyveket, így a termés felét a földön találom meg vasárnap délután. Az alma rengeteg, kapkodva próbálunk rekeszeket szerezni, Kata, tündéri zöldséges ismerősöm összeszed nekem egy rakásnyit, a padláson is találok néhányat és meglepő módon semmi bajuk. Az egyikben még benne van az újságpapír, amivel kibélelték. Fennakad a szemem a főcímen: “A kommunizmus felé vezető lenini út”. Ez aztán nem mai darab- gondolom- és gondosan félreteszem. Ez már a történelem egy darabja.
A csipkebogyó boron penészgomba jelent meg, de Peti szerint- aki már többször készített- ez teljesen normális reakció. Az almabor nagyon bíztatóan pezseg, kellemes az illata és szorgalmasan kevergetem naponta.
Mostanában valószínűleg elő-elő fognak kerülni almás receptek a blogon tekintettel arra, hogy rekeszekben hegyekben áll hozzá az alapanyag. A néger kocka viszont valami egészen más. Anyu receptjét pontosítom, a tej mennyiségét kimérem, hogy ne kelljen gondolkoznotok, hogy mit jelent az, hogy “annyi tejet adok hozzá, hogy a tészta önthető legyen). A máz hamar megdermed, és már lehet is forró vízbe mártott késsel csinos kockákra szeletelni, majd megpróbálni a lehetetlent és úgy megkóstolni, hogy ne kenje össze magát az ember.
Úgyse fog sikerülni.néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hunéger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hunéger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu


Néger kocka

Hozzávalók:
4 db tojássárgája
200 g cukor
120 g vaj
200 ml tej
30 g holland kakaópor
200 g liszt
2 tk. sütőpor

A habhoz:
4 db tojásfehérje
200 g porcukor

A mázhoz:
5 ek. tej
200 g porcukor
20 g holland kakaópor
100 g vaj

A sütőt előmelegítem 190-200 fokra. A cukrot habosra keverem a vajjal, aztán hozzáadom a tojássárgákat és a kakaóport. A lisztet elkeverem a sütőporral és felváltva a tejet és a lisztet adagonként hozzákeverem a tésztához. Én egy 22×35 cm-es tepsit használok, kivajazom az alját és az oldalát, és a biztonság kedvéért még az aljába vágok egy megfelelő méretű darab sütőpapírt. A krémet belesimítom és addig sütöm, amíg a tűpróbánál tiszta marad a tű. Az alapot kiborítom és hagyom hűlni. Közben egy kevés vizet forralok és egy akkora fém vagy réz tálat keresek, ami pont belepasszol a lábasba, fontos, hogy ne érjen az edény alja a vízbe. A tojásfehérjét a gőz felett elkezdem felverni, hozzáadom a porcukrot és kemény habbá verem. Rásimítom a tészta tetejére és közben elkészítem a kakaós mázat. A tejet felforralom, hozzákeverem a porcukrot és a kakaóport, összeforralom és hagyom egy kicsit hűlni, majd végül hozzákeverem a vajat. Ráöntöm a tojáshab tetejére és elsimítom egy spatulával.negerkocka-5140 néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hunéger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hunéger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu néger kocka az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba