alma-és csipkebogyóbor az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Erre iszunk…egy hónap múlva: alma- és csipkebogyóbor

alma-és csipkebogyóbor az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu A kertünkben négy almafa van, ebből kettő golden delicious fajtát, a másik kettő pedig úgynevezett téli pogácsa almát terem. Tibortól, a szomszédunktól sokat megtudok a saját fáinkról. A golden nem tartható el egész télen, viszont hamarabb beérik. A téli pogácsa kicsit fanyar- nekem egyik kedvencem- és szépen rekeszekbe elrakva egész télen rájárhatunk. Fenyegetnek az éjszakai fagyokkal, így a goldent le kell szednünk. Fúj a szél, sötét felhők gyülekeznek, de sikerül ládába szednünk mindkét fa termését, mielőtt elered az eső. A téli pogácsa alma már piroslik, de igazán érett csak október végén lesz. Utánaolvasok és megtudom, hogy minél később szedjük le, annál finomabb lesz, tehát még van időnk.almabor-5033 almabor saját termésből www.emlekekize.hu
A golden egyelőre rekeszekben várja, hogy minden családtag részesüljön belőle, biztos vagyok benne, hogy számos adag almás pitét sütök belőle az elkövetkező időben, de muszáj kipróbálnom valami újat, aminek a “gyümölcsét” csak később tudjuk megkóstolni. Mami szerint az almabor nagyon finom, így nekiállok felkockázni az almát és készítek egy próbaadagot, amit reményeim szerint élvezettel fogunk elfogyasztani 6 hét múlva.
Mindeközben kutyasétáltatás közben vágyakozva nézegetem a csipkebogyót. Úgy készítenék belőle valamit, de mit… Mamit kérdezem, aki azt válaszolja, hogy ő sose foglalkozott a csipkebogyóval, mert látta, hogy hogy nézett ki azoknak az asszonyoknak a keze, akik csipkebogyót kellett, hogy pucoljanak. Teának viszont leszáríthatom a bogyókat, csak annyi a dolgom, hogy tálcára fektetem és száraz helyen hagyom.
Éjjel nem tudok aludni- talán túlzottan stresszelek a bor miatt- a régi szakácskönyveket lapozgatom és rátalálok a csipkebogyóbor receptjére. Ha már úgyis benne vagyok a “borkészítésben”, úgy döntök, teszek egy próbát. Másnap Beeperrel elindulunk, küzdök a csipkebogyóbokorral, vérzik a kezem, ahol a tüske összeszurkált, de sikerül annyit összeszednem, hogy egy kis adag csipkebogyóbor lehessen belőle. Van egy kis munka vele, de távolról sem annyi, mintha lekvárt próbálnék készíteni. Ennél is- mint az almabornál- egy hónapot várnom kell. őszi erdő- Emlékek Íze, inspiráció az alma és csipkebogyó borhoz Sztori és recept: www.emlekekize.hu őszi erdő- Emlékek Íze, inspiráció az alma és csipkebogyó borhoz Sztori és recept: www.emlekekize.hu őszi erdő- Emlékek Íze, inspiráció az alma és csipkebogyó borhoz Sztori és recept: www.emlekekize.hu
Ha most előre tudnék ugrani az időben, akkor azt írnám, hogy most ülök a cserépkályha mellett, almabort és/vagy csipebogyóbort kortyolgatok, de egyelőre csak figyelem a nagyméretű befőttesüvegeket és időnként megkeverem. Van kedvetek velem tartani a kísérletben és hat hét múlva virtuálisan koccintani az eredményre?

Almabor
Hozzávalók:
1 kg alma
1 kg cukor
5 l víz

Én fél adagot készítettem. Az almákat nem kell meghámozni, viszont a magházát el kell távolítani, mert Mami szerint megkeserítik a magok a bort. Apró kockákra vágom és egy nagy méretű befőttesüvegbe rakom. A vizet egy kicsit meglangyosítom, hogy könnyebben fel tudjam oldani a cukrot, majd ráöntöm az almára. Gézlappal lefedem és rákötöm és szobahőmérsékleten érlelem 8-10 napig. Mami javasolta, hogy tegyek alá még egy tányért, mert mikor az erjedési folyamat megindul, esetleg kifolyhat a készülő bor. Az alma felmegy a folyadék tetejére, ezért érdemes időnként átkeverni. Ha a fő erjedési folyamat lezajlott 8-10 nap alatt, akkor szűrőn keresztül üvegbe töltöm és hagyom még érni négy hétig. Ezután majd lefejtem, tehát a leüllepedett seprőt nem felkavarva áttöltöm egy tiszta üvegbe és ledugaszolva hűvös helyen tartom.

Csipkebogyóbor
Hozzávalók:
1 kg csipkebogyó
1 kg cukor
2,5 l víz
Én most negyed kilónyi mennyiségből csináltam, de megfogadtam, hogy legközelebb kitartóbban szedek. A csipkebogyóról leszedem a szárát és lecsípem a csészeleveleket. A vizet meglangyosítom, feloldom benne a cukrot, hagyom, hogy langyosra hűljön és ráöntöm a befőttesüvegbe halmozott csipkebogyóra. 3-4 hétig szobahőmérsékleten tartva, időnként átkeverve érlelem, majd leszűröm és üvegekbe töltöm, ledugaszolom és hűvös helyen tárolom.almabor saját termésből www.emlekekize.hu alma- és csipkebogyóbor az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu csipkebogyóbor az Emlékek Íze konyhájából csipkebogyóbor az Emlékek Íze konyhájából almabor az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu almabor az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba