tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából

Amikor kihívásra van szükség: tepertős pogácsa

Date
nov, 03, 2016

tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábólA házi gesztenyepüré készítés után kedvet kaptam valami más, hasonlóan macerás és munkás recept elkészítéséhez, talán a kihívás izgalma vagy a lendület ragadott magával. Lapozgatva a kézzel írt receptkönyvben, amit Mami, Apu édesanyja hagyott rám, megragadtam a tepertős pogácsa receptjénél. Tekintettel arra, hogy szombaton elutazunk és stílusos utazáshoz pogácsát vinni, és hogy Apu úgyis emlegette, úgy döntöttem, ez lesz az eheti blogposzt témája.
Az alma- és körteszüretet befejeztük, a ház lépcsőire kaspókba árvácskákat ültettem, hogy egy kis színt csempésszek a szürke napokba és szorgalmasan gereblyézzük a faleveleket, amelyek a tizennyolc gyümölcsfáról folyamatosan és tetemes menyiségben hullanak. Az ősz mostanában számos napfényes nappal kényeztetett el minket, ma viszont elképesztően erős szél fúj, egy kis eső is jár hozzá időnként, rázza a redőnyeinket és megkongatja a szélcsengőt, amitől kapunk egy kis földöntúli zenei aláfestést. Ez kifejezetten az a nap, amikor egy kis tepertős pogácsa illatával és a sütő melegével erőteljesen javítani tudok a hangulatunkon.
Mami igazán igyekezett részletesen és pontosan leírni a receptet, de természetesen, ahogy nagyanyáinknál lenni szokott, némileg nagyvonalú volt néhány hozzávaló tekintetében. A Mami által “szükséges mennyiségű tejet” sikerült eltalálnom, viszont a sóval túl óvatosan bántam, így Nektek már a receptben növeltem a mennyiségén. tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábóltepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából
Meg kell mondanom, hogy tepertős pogácsát készíteni igazi kaland és türelemjáték egyben. A nyújtás, a hajtogatás, pihentetés- és mindez háromszor- akár meditatív tevékenység is lehet, bár célszerű nem túl éhesen nekiállni a műveletnek. Talán már említettem, hogy van valami különleges vonzódásom a kelt tésztáért, rajongok az illatáért, a textúrájáért, imádom figyelni, hogy mikor megfelelően ruganyos, a nyújtáshoz, és most igazán kiélhetem magam a több, mint kétórás folyamat során. tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábóltepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábóltepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábóltepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából
Aztán guggolok a sütő ajtaja előtt, mintha attól jobban meg tudnám ítélni, hogy elég erősre állítottam-e a hőfokot, mert Mami szerint “jó tűznél” kell sütni. A pogik szépen megemelkednek, a gázsütőnk ismét kegyes hozzám és megközelíti egy elektromos sütő minőségét: a pogácsák nem száradnak ki, megpirul az aljuk és a tetejük is. Már csak egy kis forró tea kell hozzá, a cserépkályha melege és egy puha takaró.

Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
500 g liszt
30 g élesztő
150 ml langyos tej
100 ml tejföl
350 g darált tepertő
2-3 ek. fehérbor
100 g zsír, vaj vagy olaj
2 kk. só
1 mokkáskanál cukor
1 tojás a kenéshez

100 ml langyos tejben feloldom az élesztőt és a cukrot és lefedve hagyom, hogy felfusson. Közben a lisztet összeszitálom a sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a tejfölt, a kis darabokra vágott lágy vajat, a bort és jól összegyúrom. 1 cm vastagra kinyújtom, a tepertőt rákenem, majd hosszában feltekerem. A sodrófával kicsit lenyomogatom, aztán félbehajtom, mint egy könyvet. Ráborítok egy konyharuhát és így pihentetem egy fél órát langyos helyen. Ismét kinyújtom, feltekerem, félbehajtom és fél órát ismét pihentetem. A harmadik tekerés után újra fél óra pihenés jön, addig előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd kinyújtom 2 cm vastagra, átlósan egy késsel óvatosan berácsozom, majd egy közepes méretű pogácsaszaggatóval (én 4.5 cm átmérőjűt használtam) kiszúrom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom a pogikat, a tetejüket megkenem egy csipet sóval felvert tojással és aranybarnára sütöm (kb. 15 perc) A kiszúrásnál megmaradt tésztát összegyúrom, újra kinyújtom és ugyanúgy járok el vele, mint az első körben.tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábóltepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájábóltepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából tepertős pogácsa az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Leave a comment

Related Posts

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba