túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából

Egy ballábas nap margójára: túrós pogácsa

túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájábólVannak napok, amikor egyszerűen semmi sem sikerül. Nem tudok befejezni egy fontos munkát, csúszok a határidővel, minden kiesik a kezemből és még a kertben is rálépek egy jeges foltra, hogy aztán rövid korcsolyabemutató után ráhasaljak a kocsira. Egy régi szakácskönyvben található recept, amit szerettem volna kipróbálni, katasztrófaként végződik. A hónapok óta tervezett hangversenyre is az utolsó pillanatban sikerül elindulni, a kesztyűt otthon felejtem a sapkával együtt és vacogva gyalogolok a hangversenyterem felé Áronnal próbálva úgy tenni, mint aki nem fázik. Ilyenkor úgy tűnik, hogy reménytelen minden, főleg én.
Már megtanultam, hogy ilyenkor nincs mit tenni…vagyis egyvalamit lehet. Sütni, mégpedig valami finomat. Több recept is eszembe jut, de amikor az embernek nem a legfényesebb a hangulata, akkor nem célszerű nekiállni egy bonyolult receptnek. Egyébként is, a legegyszerűbb dolgok a legjobbak az életben. Mint a túrós pogácsa, egy kis rápirult, ropogós sajttal a tetején. Anyu receptje, lehetetlen elrontani, nem száraz, nem kemény, egyszerűen csak tökéletes. Eszembe jut, hogy talán vannak még rajtam kívül még pogácsarajongók, de köztük olyanok is, akik nem szívesen bíbelődnek a tepertős pogácsa receptem többórányi hajtogatásos-pihentetéses procedúrájával. Nekik ajánlom szeretettel a receptet és Ninának, aki a kezdetektől hűségesen követi a blogot, és akivel hosszas beszélgetéseket folytattunk arról, hogy vajon Németországban hol találhat tepertőt, mert nagyon szereti a magyar pogácsát és megsütné a receptemet.
A nyújtás és szaggatás felér egy meditációval, a sütőben piruló sajt illata megtölti a levegőt. A házban jó meleg van, teát főzök, Beepert az ülembe ültetem, mint egy plüsskutyát és egymás után tüntetem el a pogácsákat. Kapok egy kis haladékot a határidős munkámra, csodás módon nem fáztam meg a tegnapi koncert után, nem történik újabb baleset és még a nap is kisüt.
Még korcsolyázni is kedvem támad. Igaz, nem a kertben.

Túrós pogácsa
Hozzávalók:
250 g túró
250 g vaj vagy margarin
250 g liszt
1 tk. só
1 tojás
kb. 100 g félkemény reszelt sajt

A lisztet összekeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a túrót és a tojásssárgáját, majd jól összegyúrom. A tojásfehérjét a kenéshez félreteszem. A tésztát legalább egy órára hűtőbe teszem, majd 1.5 cm vastagra kinyújtom és tetszőleges méretű kiszúróval pogácsa formákat szaggatok. A tetejét megkenem tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal és 200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából turos_pogi-7202 turos_pogi-7210 turos_pogi-7207 túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából túrós pogácsa az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba