gyúrt házi tészta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Túrós tészta, avagy a házi gyúrt tésztánál nincs jobb…

gyúrt házi tészta az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.huMinden héten, amikor a blogbejegyzésre készülök, érkezik valahonnan inspiráció a témát illetően. Vagy a kert adja az alapanyagot, vagy látszólag véletlenül szóba kerül egy étel, esetleg csak egyszerűen valamit szívesen ennék. Ezen a héten azonban váratlanul jött az ihlet, hogy túrós tésztát készítsek. Mégpedig meglepő módon egy kis doboz túrós tésztának való kifőtt tészta formájában.
Anyu felhívott, hogy tésztát főz és kérünk-e. Hát persze, hogy kérünk. Ehhez tudni kell, hogy a tesvéremmel olyan szerencsések voltunk, hogy egész gyerekkorunkban házi tésztát ehettünk. Szegény Anyu, akinek mindig volt egy legalább 8 órás, de sokszor 12 órás munkája, egyszer megpróbálkozott a boltival, de mi annyira el voltunk kényeztetve, hogy rögtön rájöttünk a “cselre”. És persze fanyalogtunk. “Anyu, ez nem olyan…”
Így az én édesanyám az elmúlt harminc évben gyúrta a tésztát, sodorta, pihentette és szeletelte rendületlenül. Én pedig figyeltem a mozdulatait és alig vártam, hogy a forró vízben percek alatt kifőjjön a tészta, mert akkor úgy frissen rögtön meg is kellett kóstolnom, mindenféle feltét nélkül.
Most pedig ott várakozik egy dobozka főtt tészta a hűtőben, én mégis nekiállok egy másik adagnak, így pontosítani tudom Anyunak azt az instrukcióját, hogy “adjál hozzá annyi vizet, amennyit felvesz”. A módszeren a modern kornak megfelelően annyit módosítok, hogy a dagasztógéppel begyúrom, aztán a nyújtógéppel néhány tekeréssel kinyújtom a tésztát. Anitól hozok friss házi tejfölt és túrót, a közeli hentesnél pedig isteni füstölt szalonnát, amit ropogósra pirítok.
Állok a forró víz felett, mint gyerekkoromban és türelmetlenül várom, hogy a tészta feljöjjön a víz tetejére. Aztán úgy, a fakanállal elkezdem kóstolgatni. Nincs mit tenni, a házi tésztánál nincs jobb. túrós tészta házi gyúrt tésztából az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Gyúrt tészta
Hozzávalók:
250 g finomliszt
50 g rétesliszt
1 tojás
kb. 100 ml víz
napraforgóolaj vagy olívaolaj
Feltét:
50 g felkockázott füstölt szalonna
200 ml tejföl
250 g túró

A lisztet összegyúrom a tojással és a vízzel. A vizet lassan adagolom, mert lisztfüggő is lehet, hogy mennyit vesz fel, nekem pontosan 100 ml-re volt szükségem. Sima tésztává gyúrom, majd a nyújtógépen a vastag fokozatról indulva kinyújtom (nálam 7 fokozatú a nyújtógép és az 5-ös vastagság lett a jó) és egy meglisztezett konyharuhára fektetve fél- 1 órán keresztül szárítom a tésztát. A lapokat- ahogy Anyu mondja, leveleket- meglisztezem, hosszában félbevágom, egymásra rakok kettőt és gyufaszál vastagságúra vágom. Az ujjaimmal kicsit átrázom, hogy az összeragadt szálakat szétválasszam. Így járok el az összes többi lappal, majd több kisebb adagban forró sós vízbe dobom, amibe egy pici olajat is csurgattam. Amint feljött a tészta a víz felszínére, leszűröm, hideg víz alá teszem, lerázom a felesleges vizet és egy lábasba teszem, amibe előzőleg öntöttem egy kevés olajat, átkeverem és egy nagyon picit megsózom.
Túrós tésztához a tészta tetejére túrót morzsolok, meglocsolom tejföllel és megszórom a korábban lepirított szalonnakockákkal. túrós tészta házi gyúrt tésztából az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hutúrós tészta házi gyúrt tésztából az Emlékek Íze konyhájából www.emlekekize.hu

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba