vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából

Karácsonyra hangolódunk 1. rész: vaníliás kifli

vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájábólMaminál üldögélek egy pár héttel ezelőtt és mesél. Imádom, mikor mesél. Mesél arról, hogy milyenek voltak a régi telek, amikor még fiatal volt. Hogy ropogott a hó a lábuk alatt, mikor mentek a templomba és ő Szent Antal apródja volt. Emlékszik a betlehemesekre, akik végigjárták a házakat és énekeltek. A disznóvágások illatára. Arra, hogy a maga fonta gyapjúfonalból nagypapámnak megkötötte azt a gyönyörű kék pulóvert, amit véletlenül utána kimostak meleg vízben és gyerekméret lett belőle.
Mamit hallgatom és akaratlanul is összehasonlítom az ő emlékeit a mai karácsonyokkal és annyira vágyom arra, hogy legalább egy kis töredékét átcsempészhessem a mai világba.
Szerencsés vagyok, hogy itt élek a mi kis falunkban, ahol időnként úgy tűnik, hogy bizonyos szempontból megállt az idő. A templom olyan, mint egy mécses, amikor kivilágítva megtelik azokkal is, akik nem templombajárók, hogy meghallgassák a helyi kórust és az óvodásokat az adventi ünnepségen. Hazafelé a szomszédok egymásba karolnak, beszélgetnek és közben összehúzzák a kabátjukat, hogy védekezzenek a metsző, hideg szél ellen. A Mikulás-műsorra készülve palacsintát sütnek majd a gyerekeknek, hamarosan itt a karácsonyi ünnepség forralt borozással, és a Christkindl, akik sváb szokás szerint a házakat járják majd és énekelnek.
A tavalyi adventi koszorúalapot felfrissítem a kertben összeszedett termésekkel, bogyókkal és tujalevelekkel, mécseseket gyújtok, a cserépkályhában szépen parázslanak a hasábok.
Elégedetten bevonulok a kicsi konyhába, kezemben a másik nagymamim receptkönyvével és nekiállok, hogy vanília és dió illatával töltsem meg a levegőt. Karácsony illattal. A vaníliás kiflit sok helyen őrölt mandulából készítik, de Mami receptjében dió van, bizonyosan azért, mert dió termett a kertben. Emlékszem gyerekkoromból, hogy mennyire szerettem ezt a kiflit, Mami fémdobozban tartotta a hideg kamrában karácsonyig, csak időnként lehetett belőle kicsenni egy-egy darabot az engedélyével. Apu édesanyja sajnos már nem ünnepelhet velünk. A mi hideg kamránkban viszont most az ő kamrapolcai állnak, azokra pakolhatom majd fémdobozokban a vaníliás kiflit, az ő receptje alapján. Abban a kis faluban, ahol felnőtt, és ahol még mindig sokan emlékeznek rá.
Azt hiszem, így érnek össze az emlékek, a hagyományok, így visszük tovább azt a vékony kis szálat, amit ajándékba kaptunk. Ami talán a legszebb karácsonyi ajándék. vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából

Vaníliás kifli
Hozzávalók:
400 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
100 g darált dió
1 ek. tejföl, ha nem áll össze a tészta
porcukor és egy csg. vaníliás cukor a hempergetéshez

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A vajat lereszelem és elmorzsolom a liszttel és a többi hozzávalóval. Mami receptjében az áll, ha nem áll össze a tészta, akkor tegyünk hozzá egy kevés tejfölt, nekem nem állt össze, úgyhogy egy evőkanállal tettem bele. A tésztát összegyúrom és kis darabokra osztva ceruzavékonyságra nyújtom és tetszőleges nagyságúra felvágom (8-10 cm). Patkót hajlítok és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom őket. 180 fokon addig sütöm, amíg halvány aranybarna színt kap. (kb. 10-15 perc) Néhány evőkanál porcukrot összekeverek a vaníliás cukorral és a kifliket még melegen ebbe hempergetem. vanilias_kifli-6037 vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájábólvaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájábólvaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájábólvaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából vaníliás kifli Mami receptje alapján az Emlékek Íze konyhájából

Neubauer Judit

Hozzászólás írása

Kapcsolódó bejegyzések

AZ EMLÉKEK ÍZÉRŐL

Az Emlékek Íze egy kis vidéki ebédlőasztal a Bakonyban, ahol időnként összetalálkozunk, bárhol is legyünk a világban. Beszélgetünk, főzünk és olyan ételeket kóstolgatunk, amelyek íze régi emlékeket idéznek fel, aztán újakat teremtenek. Neubauer Judit vagyok, szakács, ételfotós és szenvedélyes élet és ételimádó. Jó, hogy itt vagy!

Az Emlékek Íze konyhájából a postafiókodba